Domowe lizaki z ciastek i mascarpone
Domowe są najlepsze!

Składniki
- Ciasto na lizaki:
- ok. 400 g pokruszonych herbatników
- 125 g sera mascarpone
- 1/2 tabliczki czekolady
- 2–3 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Do dekoracji:
- 200 g czekolady
- 1 łyżka masła lub oleju
- kolorowe posypki
- patyczki do szaszłyków
4-6 osób
Sposób przygotowania
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź. Do pokruszonych ciasteczek dodaj mascarpone, masło, kakao, cukier i rozpuszczoną czekoladę. Całość dokładnie wymieszaj, zagnieć dłońmi i wstaw na 15 minut do lodówki. Czekoladę do dekoracji rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj tłuszcz. Ze schłodzonej masy formuj kulki, nabijaj je na patyczki i zanurzaj w czekoladzie. Odstaw je na chwilę (np. do szklanki), by czekolada ociekła, a następnie zanurz w kolorowej posypce. Wstaw do lodówki, by całość zastygła.