Domowe słodycze z czekoladą

Trudno poprzestać na jedynym kawałku
Trudno poprzestać na jedynym kawałku123RF/PICSEL

Brownie z fasoli

Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 3 czubate łyżki kakao (ew. karobu)
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 4-5 łyżek słodu (może być ksylitol, stewia lub cukier trzcinowy)
  • 1 tabliczka czekolady

Cake pops

Ciasteczka jak z bajki!
Ciasteczka jak z bajki!123RF/PICSEL

Składniki

  • 450 g pokruszonych suchych ciast (np. murzynek, babka, biszkopt)
  • 120 g serka mascarpone
  • 4 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (kanapkowego)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (można zastąpić innym)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • kolorowe posypki

Spękane ciasteczka czekoladowe

Kruche i mocno czekoladowe
Kruche i mocno czekoladowe123RF/PICSEL

Składniki

  • 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady (70 proc.)
  • Pół kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru (może być trzcinowy)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • 1/5 szklanki cukru pudru (do obtoczenia)

Gorąca czekolada

Są smakołyki, dla których warto czasem zapomnieć o liczeniu kalorii
Są smakołyki, dla których warto czasem zapomnieć o liczeniu kalorii 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 niecała tabliczka mlecznej czekolady (bez jednego paska)
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70 proc.)
  • bita śmietana
  • 2 łyżki stołowe syropu pomarańczowego
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 200 ml mleka

Bajaderki z odzysku

Domowe bajaderki nie ustępują tym kupowanym w cukierni
Domowe bajaderki nie ustępują tym kupowanym w cukierni123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g resztek suchych ciast typu murzynek, zebra (bez kremu)
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka konfitury (np. wiśniowej)
  • 5 herbatników
  • garść orzechów, rodzynki
  • wiórki kokosowe do obtoczenia
  • 4 łyżki kakao
  • aromat do ciast, np. rumowy
  • 1 czekolada

Bajaderki "od nowa"

Równie smaczne jak bajaderki klasyczne
Równie smaczne jak bajaderki klasyczne123RF/PICSEL

Składniki

  • 600 g klasycznych herbatników (6 małych opakowań)
  • 1/3 szklanki cukru (może być trzcinowy)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 duża garść rodzynków
  • zapach rumowy do ciast
  • kolorowa posypka
  • wiórki kokosowe

Czekoladowe makaroniki

Rozpływają się w ustach
Rozpływają się w ustach123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 białka
  • 1 słoiczek masła czekoladowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g migdałów
  • 200 g cukru pudru

Wuzetka

Domowe wuzetki są przepyszne!
Domowe wuzetki są przepyszne!123RF/PICSEL

Składniki

  • 480 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 100 g kakao
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 ml mocnej, zaparzonej kawy
  • 400 ml maślanki
  • 130 ml oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 100 ml wody

Składniki

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 5 łyżeczek żelatyny

Składniki

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej 80 proc. zawartości kakao
  • 100 g śmietanki 30 proc.
  • 50 g masła

Składniki

  • 150 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?