Reklama

Reklama

Domowe słodycze z czekoladą

Podobno dziewięć na dziesięć osób deklaruje miłość do czekolady, a dziesiąta osoba najzwyczajniej... kłamie. Przedstawiamy przepisy na domowe łakocie na bazie czekolady, którym naprawdę trudno się oprzeć.

Brownie z fasoli

Ciasto z czerwonej fasoli? Choć brzmi to dziwnie, wypiek smakuje świetnie. I nie zawiera ani grama mąki. Warzywna baza jest praktycznie niewyczuwalna. Fasola osączona z zalewy, musi być dokładnie przepłukana na sitku pod ciepłą, bieżącą wodą. To warunek udanego wypieku!

Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 3 czubate łyżki kakao (ew. karobu)
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 4-5 łyżek słodu (może być ksylitol, stewia lub cukier trzcinowy)
  • 1 tabliczka czekolady

Reklama

1. Fasolę osączamy z zalewy, starannie przepłukujemy, pozostawiamy do przeschnięcia.

2. Wszystkie składniki, włącznie z opłukaną fasolą (ale bez czekolady!) umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Powstałą masę umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią przestudzone ciasto.

Cake pops

Cake pops to przepiękne i smaczne ciasteczka nabijane na patyki. Cieszą oczy i podniebienia smakoszy. Przypominają nieco znane i lubiane bajaderki.

Składniki

  • 450 g pokruszonych suchych ciast (np. murzynek, babka, biszkopt)
  • 120 g serka mascarpone
  • 4 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (kanapkowego)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (można zastąpić innym)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • kolorowe posypki

1. Kawałki ciasta łączymy w misce z mascarpone i kremem czekoladowym. Tworzymy z całości kulę, owijamy ją folią spożywczą i umieszczamy w lodówce. Powinna się chłodzić ok. 30 minut.

2. Z masy formujemy wałek, odcinamy zeń równe kawałeczki (np. 3-4 cm), formujemy kulki. Zawijamy je w papier do pieczenia i wkładamy je do zamrażalnika na ok. 10 minut

3. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy łyżkę oleju, rozpuszczamy całość w kąpieli wodnej, mieszamy.

4. Wyjmujemy z zamrażalnika schłodzone kulki. Końcówki patyków do szaszłyków zanurzamy w roztopionej czekoladzie i wbijamy delikatnie w kulki (do połowy każdej kulki). Wykładamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy przez kolejne 10 minut.

5. Podgrzewamy rozpuszczoną czekoladę, zanurzamy w niej ciasteczka i dekorujemy posypkami. Pozostawiamy do wyschnięcia.

Spękane ciasteczka czekoladowe

Uwielbiają je dzieci i dorośli. Bo czy jest coś lepszego od czekoladowych ciasteczek? Tak - czekoladowe ciasteczka domowej roboty!

Składniki

  • 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady (70 proc.)
  • Pół kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru (może być trzcinowy)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • 1/5 szklanki cukru pudru (do obtoczenia)

1. Czekoladę łamiemy na kawałki, umieszczamy w rondelku razem z masłem, cukrem, rozpuszczamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestygnięcia.

2. Do przestudzonej masy wbijamy jajka, wsypujemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy wszystkie składniki. Masę wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin (lub na całą noc).

3. Po tym czasie formujemy z masy niewielkie, spłaszczone kulki, posypujemy je cukrem pudrem i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pilnujemy, aby się nie stykały. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Gorąca czekolada

Doskonale smakuje i rozgrzewa, warto ją przygotować, by umilić sobie wieczór.

Składniki

  • 1 niecała tabliczka mlecznej czekolady (bez jednego paska)
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70 proc.)
  • bita śmietana
  • 2 łyżki stołowe syropu pomarańczowego
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 200 ml mleka

1. Mleko i śmietanę wlewamy do rondelka, zagotowujemy. Dodajemy połamane na mniejsze części czekolady i syrop, gotujemy ok. 15 min. często mieszając.

2. Gdy czekolada zgęstnieje, przelewamy ją do szklanek, dekorujemy bitą śmietaną.

Bajaderki z odzysku

Sposób na wykorzystanie resztek ciast, nawet tych lekko podsuszonych. W prosty sposób można wyczarować z nich smakowite i efektowne bajaderki.

Składniki

  • 500 g resztek suchych ciast typu murzynek, zebra (bez kremu)
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka konfitury (np. wiśniowej)
  • 5 herbatników
  • garść orzechów, rodzynki
  • wiórki kokosowe do obtoczenia
  • 4 łyżki kakao
  • aromat do ciast, np. rumowy
  • 1 czekolada

1. Herbatniki i kawałki ciast kruszymy w misce. Orzechy siekamy, dodajemy do całości razem z konfiturą, kakao, aromatem i rodzynkami.

2. Do zawartości miski dodajemy dwie łyżki mleka, mieszamy. Z powstałej masy formujemy niewielkie kuleczki.

3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zanurzamy w niej kuleczki, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Odstawiamy, a następnie chłodzimy.

Bajaderki "od nowa"

Możemy przygotować pyszne domowe bajaderki, nawet jeśli nie dysponujemy resztkami ciast. 

Składniki

  • 600 g klasycznych herbatników (6 małych opakowań)
  • 1/3 szklanki cukru (może być trzcinowy)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 duża garść rodzynków
  • zapach rumowy do ciast
  • kolorowa posypka
  • wiórki kokosowe

1. Rodzynki opłukujemy, umieszczamy w miseczce i zalewamy gorącą wodą. Moczymy ok. 30 minut, osączamy.

2. 100 g herbatników kruszymy na mniejsze kawałki (by było łatwiej je zblendować) i blendujemy je na proszek. Pozostałe 500 g herbatników tylko kruszymy. 

3. W garnku zagotowujemy wodę z margaryną i cukrem, dodajemy trzy łyżki kakao, mieszamy powstałą masę. 

4. Do masy dodajemy dżem, namoczone rodzynki, zapach do ciast, pokruszone herbatniki i herbatniki zmienione na proszek.

5. Z masy formujemy niewielki kuleczki, obtaczamy je w posypce (możemy obsypać je dodatkowo wiórkami kokosowymi i odrobiną kakao).

6. Wstawiamy kulki do lodówki na całą noc.

Czekoladowe makaroniki

Popularny włoski deser można z łatwością przygotować w domowym zaciszu. 

Składniki

  • 3 białka
  • 1 słoiczek masła czekoladowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g migdałów
  • 200 g cukru pudru

1. Migdały sparzamy, obieramy ze skórki i mielimy. Możemy też ułatwić sobie pracę sięgając po dostępne w sprzedaży mielone migdały. Z paczuszki odmierzamy wówczas ok. 30 g proszku.

2. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka będziemy mogli wykorzystać np. do pożywnej jajecznicy lub omletu.

3. Do sztywnej białkowej piany dodajemy zmielone migdały i cukier puder, mieszamy. Dodajemy trzy łyżki kakao i łyżeczkę przegotowanej wody. Bardzo starannie mieszamy, aż do połączenia składników.

4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Małą łyżeczką formujemy z masy okrągłe ciasteczka (parzystą ilość) i układamy je na blasze tak, by się nie stykały. Odstawiamy je na godzinę.

5. Po godzinie łączymy ciasteczka po dwie sztuki w środku umieszczając masło czekoladowe. 

6. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni i pieczemy ciasteczka ok. 15 minut.

Wuzetka

Biszkopt

Składniki

  • 480 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 100 g kakao
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 ml mocnej, zaparzonej kawy
  • 400 ml maślanki
  • 130 ml oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 100 ml wody

Krem

Składniki

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 5 łyżeczek żelatyny

Polewa

Składniki

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej 80 proc. zawartości kakao
  • 100 g śmietanki 30 proc.
  • 50 g masła

Dekoracja

Składniki

  • 150 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.

1. Przygotowujemy dwie miski, do większej wrzucamy suche składniki na ciasto, w mniejszej łączymy mokre. Mokre składniki wlewamy do suchych i miksujemy całość. 

2. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy połowę otrzymanej masy. Pieczemy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Upieczone biszkopty odstawiamy.

3. Szykujemy krem - śmietankę schładzamy. Łączymy ser z wiaderka z cukrem pudrem, aż otrzymamy puszystą masę. Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy pięcioma łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia. Gdy to nastąpi, przelewamy zawartość szklanki do małego rondelka i podgrzewamy, aż żelatyna się rozpuści. Do zawartości rondelka dodajemy dwie łyżki sera wymieszanego z cukrem, łączymy. Następnie łączymy z pozostałym serem. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, na sam koniec dodajemy do niej dwie łyżki cukru pudru, mieszamy, ubijamy jeszcze chwilę. Ubitą śmietankę dodajemy stopniowo do masy serowo-cukrowej i starannie mieszamy.

4. Na połowie biszkoptu (w blaszce) rozsmarowujemy powstały krem, nakrywamy całość drugą połową biszkoptu. Ciasto wkładamy do lodówki i schłodzimy ok. pięciu godzin (można całą noc).

5. Polewa: czekolady łamiemy na kawałki, umieszczamy w garnku, dodajemy śmietankę i masło. Mieszając przez cały czas podgrzewamy masę na niewielkim ogniu, do otrzymania jednolitej konsystencji. Otrzymaną polewę wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy. Odstawiamy do przeschnięcia, potem chłodzimy ciasto w lodówce przez godzinę.

6. Dekoracja: Ciasto kroimy na kawałki, ubijamy śmietanę na sztywno, umieszczamy w szprycy i wyciskamy niewielką ilość na każdy z kawałków.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje