Reklama

Reklama

Domowy ocet jabłkowy

Nie sposób go przecenić. I nie do wiary, ile potrafi. Ocet jabłkowy to prawdziwy przebój w kuchni i w kosmetyczce. Leczy, upiększa, wspomaga odchudzanie, wzbogaca potrawy. Najlepszy jest oczywiście taki przygotowany samodzielnie.

W ostatnich latach specyfik ten zrobił się wręcz modny - i bardzo dobrze! Prawie każda gospodyni ma swój własny przepis na ocet jabłkowy. Najłatwiejsze są te, w których zamiast całych owoców wykorzystuje się skórki, tak też jest bardziej ekonomicznie. Obrane jabłka będzie można wykorzystać do ciasta, placuszków lub przy produkcji domowego kompotu czy musu.

Reklama

Jak przygotować ocet?

Obieramy dwa kilogramy jabłek, skórki przekładamy do głębokiego glinianego naczynia lub dużego słoja i zalewamy przegotowaną wodą. Najlepiej odmierzać jej ilość szklankami, ponieważ w kolejnym kroku dodamy tyle łyżek cukru, ile szklanek wody wlaliśmy do naczynia. Skórki nie mogą wystawać ponad wodę, gdyż w takich warunkach zaczęłyby gnić. Można pomóc sobie używając np. małego talerzyka, który uniemożliwiałby skórkom wypływanie na powierzchnię, ale na ogół porządne mieszanie i spychanie ich na dno powinno wystarczyć. Całość przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką-recepturką. Odstawiamy na cztery tygodnie, umieszczamy ocet w zaciemnionym miejscu o temperaturze pokojowej. Raz dziennie mieszamy zawartość naczynia/słoja. Po upływie miesiąca odcedzamy otrzymany płyn i przelewamy go do ciemnych buteleczek. Od tego czasu powinien być przechowywany w lodówce.

***Zobacz także***

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje