Domowy sernik
Z morelami.
Składniki:
Na ciasto:
- 300 g mąki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- Skórka starta z jednej cytryny
- 100 g cukru
- Opakowanie cukru waniliowego
- Sól
- 125 g masła
- Tłuszcz i bułka tarta do formy
Na masę serową:
- 750 g sera
- 3 jajka
- Puszka moreli 850 ml)
- Sól
- 125 ml mleka
- 200 g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- Sok i skórka starta z jednej cytryny
- Do dekoracji:
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i zimne masło w płatkach wyrobić za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie (szybko). Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Morele osączyć. Jajka rozdzielić. Twaróg, wymieszać z żółtkami, solą, mlekiem i 100 g cukru. Dodać budyń, skórkę i sok z cytryny. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo wsypując pozostały cukier. Delikatnie wmieszać do masy serowej. Okrągłą formę (26 cm O) posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej i wyłożyć nim formę. Docisnąć brzegi ciasta, nakłuć kilka razy widelcem. Morele ułożyć na cieście i nałożyć masę serową. Piec w temp. 175 st. C przez 1,5 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.