Domowy syrop na kaszel z marchwi

W jesieni nie trudno o przeziębienie i infekcje górnych dróg oddechowych, co objawia się między innymi kaszlem. Dla osób, które w pierwszej kolejności wolą sięgać po naturalne metody, rozwiązaniem może być domowy syrop na kaszel z marchwi. Jest to nie tylko skuteczny, ale także smaczny sposób na uporanie się z męczącymi objawami przeziębienia.

Syrop z marchewki pomoże na kaszel
Syrop z marchewki pomoże na kaszel123RF/PICSEL

Syrop z marchewki na kaszel i odporność

Domowy syrop na kaszel z marchwi może okazać się pomocny podczas przeziębienia, grypy oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Mikstura z pomarańczowego warzywa rozrzedza flegmę, działa wykrztuśnie, łagodzi kaszel, wspiera układ odpornościowy i pomaga uporać się z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Syrop z marchewki jest nie tylko skuteczny, ale także pyszny. Ten smak szczególnie przypadnie do gustu dzieciom i dorosłym, którzy nie przepadają za domowymi sposobami na kaszel zawierającymi cebulą lub czosnek. Naturalny syrop na kaszel jest niedrogi i łatwy w przygotowaniu.

Syrop z marchewki: Składniki

Domowy syrop na kaszel z marchwi, imbiru i miodu
Domowy syrop na kaszel z marchwi, imbiru i miodu123RF/PICSEL

Aby przygotować naturalny syrop na kaszel potrzebne będą:

Marchew — pomarańczowe warzywo bogate w silne antyoksydanty — karotenoidy. Zawarty w niej beta-karoten wspiera działanie układu odpornościowego oraz chroni przed infekcjami dróg oddechowych.

Miód — jego właściwości jako naturalnego antybiotyku znane są od dawna. Do przygotowania syropu najlepiej użyć miodu lipowego lub spadziowego, które: niszczą bakterie, wirusy i grzyby, wykazują działanie napotne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne, łagodzą kaszel, stany zapalne.

Imbir — ten korzeń od wieków stosowany jest przez azjatycką medycynę ludową jako środek na przeziębienia i grypę. Imbir ma działanie rozgrzewające i napotne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Ponadto zawarte w korzeniu substancję rozrzedzają wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych i ułatwiają jej usuwanie.

Domowy syrop na kaszel z marchwi: Przepis

Syrop z marchewki można przygotować w kilka minut, postępując według następujących kroków:

  1. Marchewkę należy obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka.

  • Zalać wodą — powinna jedynie przykrywać marchew — zagotować.

  • Gdy marchewka nieco zmięknie, dodać obrany i starty na tarce imbir. Gotować, aż warzywo będzie całkiem miękkie.

  • Odstawić do przestudzenia.

  • Gdy temperatura wywaru spadnie poniżej 40 stopni Celsjusza (czyli możemy włożyć do niej palec i nie zostaniemy poparzeni) rozpuścić w niej cztery łyżki miodu.

  • Całość zblenować, przelać do słoika i przechowywać w lodówce.

  • Domowy syrop na kaszel z marchwi należy przyjmować cztery — pięć razy dziennie po dwie łyżki w przypadku dorosłych lub łyżkę w przypadku dzieci.

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas