Dorsz pod pierzynką
Dorsza można przyrządzić na wiele sposobów. Oto jeden z nich!

Składniki
- 40 dag filetów z dorsza
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Składniki
- pierzynka
- szklanka bułki tartej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki sera chedar
- szczypior
- 2 duże ziemniaki olej
- czerwona papryka w proszku
- szczypta suszonej bazylii
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Rybę pokrój, skrop sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem, schłodź. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce, posyp bułką tartą, papryką, usmaż na rumiano na głębokim tłuszczu. Wymieszaj z serami, siekanym szczypiorkiem i przyprawami.
2. Rybę usmaż. Układaj ją w naczyniu żaroodpornym, Na rybie układaj usmażone ziemniaki z serami. Piecz w temperaturze 180°C przez 25 minut. Podawaj z zapiekanym serem, makaronem, rukolą i pesto.