Składniki na 2 porcje: - 50 g wędzonego boczku, - 1 cebula, - 250 g. brokułów, - puszka kukurydzy (425 g), - sól, pieprz, - 400 g filetów z dorsza, - 2 łyżki soku z cytryny, - tłuszcz do formy, - plasterki cytryny i listki melisy do dekoracji Przygotowanie: Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić na cząstki. Formę do gotowania w mikrofalówce natrzeć tłuszczem. Boczek i cebulę mikrofalować 2 minuty ( moc: 600 watt). Brokuły umyć podzielić na różyczki. Kukurydzę odsączyć. Warzywa dodać do boczku i cebuli, wymieszać. Doprawić pieprzem. Filet umyć, osuszyć, skropić łyżką soku z cytryny, posolić, popieprzyć i wyłożyć na warzywa. Wszystko skropić pozostałym sokiem z cytryny. Wstawić do mikrofalówki na kolejne 6 minut, gotować pod przykryciem. Dekorować plastrami cytryny i listkami melisy. Czas przygotowania 20 minut Jedna porcja zawiera 2430 kJ/580 kcal