Dorsz ze złotymi placuszkami
Oto pomysł na dorsza ze złotymi placuszkami. Danie możesz udekorować fantazyjnie paskami zblanszowanej marchewki lub cukinii.

Składniki na 4-6 porcji:
- 80 dag dorsza
- 1 kg ziemniaków
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 5 dag pistacji
- 1 łyżka utartego parmezanu
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć. Połowę pokroić w ósemki, rozłożyć na blasze, posmarować oliwą z roztartym ząbkiem czosnku, oprószyć solą i pieprzem. Piec 20 min w temp. 225°C.
Resztę ziemniaków obrać i zetrzeć z cebulą. Dodać łyżkę posiekanej natki, jajko, mąkę, sól. Wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlać tłuszcz, poczekać aż z tłuszczu znikną bąbelki (to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia). Usmażyć małe placuszki.
2. Resztę natki zmiksować na pesto z czosnkiem, pistacjami, parmezanem, oliwą, solą i pieprzem. 3 Filety opłukać, osuszyć. Ryby usmażyć na złoto, przykryć placuszkami. Podawać z pesto i łódeczkami ziemniaków.