Drewniane czy silikonowe? Jakich narzędzi i akcesoriów używać w kuchni?
Odpowiednio wyposażona kuchnia to podstawa każdego domu. Dzięki różnym akcesoriom oraz finezyjnym gadżetom gotowanie jest sporym ułatwieniem. Obecnie na rynku mamy cała gamę przyrządów, które wykonane są z różnych materiałów: plastiku, metalu, drewna i silikonu. Najczęściej w domach dominują wykonane te z dwóch ostatnich – mają one jednak swoje wady i zalety. Z poniższego artykułu dowiesz się, w które z nich wyposażyć swoje gospodarstwo domowe.
Drewniane akcesoria kuchenne
Przyrządy wykonane z drewna towarzyszą nam w kuchni od dawna. Ich prostota zyskała sobie uznanie wielu gospodyń domowych oraz szefów kuchni. Ogromną zaletą tych akcesoriów jest poręczność oraz bezpieczeństwo w używaniu: nie niszczą garnków i teflonowych patelni. Dodatkowo są łatwo dostępne oraz tanie. Nie sprawiają problemu w utrzymywaniu ich w czystości: szybko umyjesz je pod bieżącą wodą. Wadą korzystania z drewnianych przyrządów jest absorbowanie wody. Nie można zbyt długo ich moczyć, gdyż chłoną wilgoć i mogą być siedliskiem wielu bakterii. Niestety korzystając z nich, często też przesiąkają nieprzyjemnymi zapachami (np. mięsa i ryb).
Silikonowe akcesoria kuchenne
Silikonowe akcesoria przebojem zdobyły polski rynek. Wśród ich wielu zalet można wymienić dostępność tego typu produktów, łatwe utrzymywanie ich w czystości, nieprzywieranie do powierzchni naczyń oraz ich trwałość (można je w dowolny sposób wyginać i nie stracą swojej sprężystości). Ponadto plusem jest ich ogromna wytrzymałość – można wykorzystywać je w wysokich i niskich temperaturach. Do produkcji silikonu potrzebne są jedynie krzemionka oraz tlen, dlatego produkty te są bezpieczne dla zdrowia człowieka oraz dla środowiska. Warto jednak zaopatrywać się w akcesoria od zaufanych producentów, którzy mogą pochwalić się certyfikatami, potwierdzającymi nieszkodliwość swoich wyrobów.
Które akcesoria wybrać: drewniane czy silikonowe?
Wszystko zależy od tego, w jaki sposób chcemy wykorzystywać nasze akcesoria. Jeśli stawiamy na trwałość, wybierzmy drewniane. Jeśli bolączką naszych kuchni jest ograniczona przestrzeń do przechowywania różnych rzeczy – stawiajmy na silikon, który można zrolować i schować do szuflady. Świetnym rozwiązaniem jest zakup niezbędnych akcesoriów, przydatnych do pieczenia (stolnicy, foremek do ciast, wałków oraz np. sitek i durszlaków) wykonanych z silikonu. Przy takim użytkowaniu nie ulegną zniszczeniu, do którego dochodzi na przykład pod wpływem tarcia lub gdy używamy ostrych przedmiotów.
Cechą, która skłania do wyboru drewna, jest jego trwałość – wykonane z niego łyżki, szpatułki czy tłuczki będą nam służyć przez wiele lat. Jedyne, co musimy zrobić przed pierwszym użyciem, to odpowiednio przygotować drewniane przyrządy – wystarczy nasmarować je olejem jadalnym i pozostawić do wyschnięcia – dzięki temu nie będą wchłaniały nadmiaru tłuszczu. Jeśli bolączką użytkowników jest nieprzyjemny zapach, jaki drewno absorbuje z potraw, to za pomocą soku z cytryny albo octu jabłkowego szybko można pozbyć się nieprzyjemnej woni.