Drobiowe curry z kalafiorem

Przepis na sycącą potrawkę, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Intensywny, mocny, lekko pikantny smak drobiowego curry świetnie sprawdzi się i latem, i zimą - to pyszny sposób na obiad, którego smak na długo pozostaje na podniebieniu. Drobiowe mięso, ciecierzyca, kalafior, kokos, imbir, śmietana, kilka przypraw - i gotowe!

Jednogarnkowe danie, które zawsze się udaje
Jednogarnkowe danie, które zawsze się udaje123RF/PICSEL

Składniki

  • 300 g mięsa drobiowego
  • puszka ciecierzycy
  • mały kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • szklanka śmietany 18%
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • szklanka wody
  • puszka pomidorów
  • świeża kolendra lub mięta
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżeczka mielonych goździków
  • łyżeczka świeżego imbiru
  • łyżeczka curry
  • sól
  • 1/2 łyżeczki chili

Jest ich sporo, ale połączysz je z łatwością. Zobacz instrukcję:

Drobiowe curry z kalafioremInteria Kulinaria