Drobiowe szaszłyczki z szałwią
Oryginalne szaszłyki z morelami i szałwią. Morele wcześniej możesz namoczyć w aromatycznym alkoholu, np. rumie, brandy, koniaku. Dzięki temu danie zyska jeszcze wyrazistszy smak!

Składniki
- 60 dag filetu z piersi kurczaka (może być też filet z piersi lub udźca indyka)
- 30 dużych listków świeżej szałwii
- 30 suszonych moreli
- 3 spore pomidory
- 1 czerwona papryka
- 2 dymki ze szczypiorem
- 5 gałązek natki pietruszki
- 6 łyżek oliwy
- świeżo wyciskany sok z połowy cytryny, może być też z limonki
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- po 1/2 łyżeczki płatków chili i suszonego tymianku
- 2 łyżki jasnego octu winnego
- sól
- pieprz
- olej do patyczków
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, osusz, pokrój na 30 kawałków równej wielkości. Morele zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia. Płatki chili i tymianek utrzyj w moździerzu na proszek. Zmieszaj z imbirem. 2. Mięso przełóż do woreczka, dodaj sok z cytryny, przyprawy i 4 łyżki oliwy. Wymieszaj i odstaw do zamarynowania na ok. 45 min. Paprykę oczyść z pestek, strączek pokrój w kostkę. Pomidory też pokrój. 3. Dymki oczyść, pokrój w krążki, listki natki posiekaj. Dymki i natkę wymieszaj z pomidorami i papryką. Resztę oliwy połącz z octem, solą i pieprzem. Polej warzywa. Odstaw do lodówki. Listki szałwii opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. 4. Mięso osącz z marynaty. Każdy kawałek oprósz solą i owiń listkiem szałwii. 6 patyczków do szaszłyków posmaruj olejem. Nabijaj na nie na przemian mięso i osączone morele. Szaszłyki grilluj 10-15 min, obracając. Podawaj z przygotowaną sałatką.