Drobiowe szaszłyczki z szałwią

Oryginalne szaszłyki z morelami i szałwią. Morele wcześniej możesz namoczyć w aromatycznym alkoholu, np. rumie, brandy, koniaku. Dzięki temu danie zyska jeszcze wyrazistszy smak!

Szaszłyki
Szaszłyki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz, pokrój na 30 kawałków równej wielkości. Morele zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia. Płatki chili i tymianek utrzyj w moździerzu na proszek. Zmieszaj z imbirem. 

2. Mięso przełóż do woreczka, dodaj sok z cytryny, przyprawy i 4 łyżki oliwy. Wymieszaj i odstaw do zamarynowania na ok. 45 min. Paprykę oczyść z pestek, strączek pokrój w kostkę. Pomidory też pokrój. 

3. Dymki oczyść, pokrój w krążki, listki natki posiekaj. Dymki i natkę wymieszaj z pomidorami i papryką. Resztę oliwy połącz z octem, solą i pieprzem. Polej warzywa. Odstaw do lodówki. Listki szałwii opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. 

4. Mięso osącz z marynaty. Każdy kawałek oprósz solą i owiń listkiem szałwii. 6 patyczków do szaszłyków posmaruj olejem. Nabijaj na nie na przemian mięso i osączone morele. Szaszłyki grilluj 10-15 min, obracając. Podawaj z przygotowaną sałatką.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas