Reklama

Reklama

Drożdżowe paszteciki

Paszteciki z jajkami na twardo

Czas przyrządzenia: 120 minut
Składniki dla: 6

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 szkl. letniego mleka
  • 1 jajko 41 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na nadzienie

  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 3 jajka na twardo
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • Do posmarowania: 1 surowe jajko

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj tyle mąki i mleka, aby powstał zaczyn o konsystencji śmietany. Odstaw go na 20 min. Wyrośnięty zaczyn połącz z resztą mąki i mleka. Dodaj jajko, stopione masło i sól. Wyrób ciasto. Przykryj je i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

2. Kapustę posiekaj, podlej wodą i ugotuj. Odcedź i osącz. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, zeszklij na oleju. Dołóż kapustę. Przypraw. Duś 15 minut. Jajka na twardo obierz i drobno pokrój.

3. Ciasto rozwałkuj i potnij na 18 kwadratów, ze skrawków wytnij gwiazdki. Na kwadratach rozłóż jajka i kapustę. Rogi zlep ponad farszem. Przyklej gwiazdki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 30 min w temp. 180 st.

Reklama

Paszteciki można również wykonać z ciasta francuskiego i uformować według upodobań. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje