Drożdżowiec boloński
Tak podane danie zachwyca nie tylko smakiem, ale też gwarantuje efekt "wow". Z jego przygotowaniem poradzą są również osoby mniej doświadczone w kuchni.
Sposób przygotowania:
1. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Marchewki obierz, seler oczyść z włókien. Warzywa opłucz i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso, smaż 10 minut. Dołóż pomidory z zalewą. Smaż 7 minut. Przełóż do miski.
2. Na patelnię wlej łyżeczkę oleju. Wrzuć marchewkę i seler. Mieszając, smaż 5 minut. Dodaj koncentrat, oregano, tymianek, sól i pieprz do smaku. Przełóż do mięsa. Wymieszaj dokładnie i ostudź. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem.
3. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. Ciasto rozwiń i rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Szklanką wytnij z placka ok. 30 krążków. Na środek każdego nałóż po łyżce mięsa i uformuj zgrabną łódeczkę.
4. Łódeczki układaj w tortownicy, jedną obok drugiej. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz na rumiano, ok. 20 minut. Placek posyp posiekanym koperkiem, pokrój na trójkąty jak tort. Podawaj np. z pikantnymi zimnymi dipami.