Reklama

Duet serowo-makowy

To ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Ser lubi się z makiem.

Składniki

  • Składniki na 4 porcje:
  • Na ciasto i dekorację:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 1 żółtko,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • Na masę makową i serową:
  • 1/2 kg maku,
  • 1 białko,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 aromat waniliowy,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 kg mielonego białego sera,
  • 5 jajek,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej, utwórz mały kopczyk, wrzuć margarynę i posiekaj nożem. Dodaj żółtko, cukier puder, wyrób rękoma. Następnie owiń folią i włóż do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasto rozwałkuj i ułóż na okrągłej blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15 min w piekarniku nagrzanym do 200° C.

2. Przygotuj masę makową: mak sparz i odcedź. Zalej wrzątkiem, gotuj około 20 minut. Odcedź i ostudź. Zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia. Szklankę cukru pudru wsyp do miski i ucieraj z żółtkami na puszystą masę. Dodaj aromat, bułkę tartą oraz mak. Połącz z białkami ubitymi na pianę. Całość wymieszaj i wyłóż na ciasto.

Reklama

3. Przygotuj masę serową: masło ucieraj z cukrem i żółtkami, dodawaj po łyżce sera. Wymieszaj z białkami ubitymi na pianę. Masę serową wyłóż na makową. Ciasto piecz godzinę w temp. 180° C. Gdy ostygnie, polej je stopioną gorzką czekoladą i posyp wiórkami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut

Porcja: 430 kalorii

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: ciasto
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy