Duet serowo-makowy
To ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Ser lubi się z makiem.
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej, utwórz mały kopczyk, wrzuć margarynę i posiekaj nożem. Dodaj żółtko, cukier puder, wyrób rękoma. Następnie owiń folią i włóż do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasto rozwałkuj i ułóż na okrągłej blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15 min w piekarniku nagrzanym do 200° C.
2. Przygotuj masę makową: mak sparz i odcedź. Zalej wrzątkiem, gotuj około 20 minut. Odcedź i ostudź. Zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia. Szklankę cukru pudru wsyp do miski i ucieraj z żółtkami na puszystą masę. Dodaj aromat, bułkę tartą oraz mak. Połącz z białkami ubitymi na pianę. Całość wymieszaj i wyłóż na ciasto.
3. Przygotuj masę serową: masło ucieraj z cukrem i żółtkami, dodawaj po łyżce sera. Wymieszaj z białkami ubitymi na pianę. Masę serową wyłóż na makową. Ciasto piecz godzinę w temp. 180° C. Gdy ostygnie, polej je stopioną gorzką czekoladą i posyp wiórkami.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut
Porcja: 430 kalorii