Duże grillparty
Prawdziwa uczta z grilla.

Składniki na 4-6 osób:
- 50 g suchej bułeczki, - 150 g czerwonej papryki, - 1 ząbek czosnku, - 1 gałązka mięty, - 500 g mielonej jagnięciny, - 1 jajko, - skórka z 1/2 cytryny, - sól, - pieprz Cayenne, - 4 kotlety wieprzowe (po ok. 200 g), - 1 pomidor, - 1 mała gałązka rozmarynu, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - 1 łyżeczka słodkiej papryki, - 2 łyżki oleju, - 800 g dramstików, - po 1 zielonej i żółtej cukinii, - 200 g małych pomidorków, - 1 pęczek bazylii, - pieprz
Przygotowanie:
Bułeczkę namoczyć. Warzywa i zioła umyć i osuszyć. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Miętę posiekać w paseczki. Mięso mielone, paprykę, czosnek, jajko, skórkę z cytryny, miętę i odciśniętą bułeczkę zmieszać i wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem Cayenne i formować płaskie frykadelki. Grillować ok. 10 minut. Kotlety umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w 4 grube plastry. Oberwać listki rozmarynu z gałązki. Kotlety najpierw z jednej strony grillować przez 5 minut. Posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek i obrócić. Na wierzch położyć plastry pomidora, posolić, dodać rozmarynu i grillować kolejne 5 minut. Paprykę i olej wymieszać. Dramstki umyć i osuszyć. Grillować około 10 minut. Posmarować olejem z papryką, posolić i grillować w niższej temperaturze jeszcze przez 5 minut. Posolić i w niższej temperaturze grillować jeszcze 5 minut. Na szaszłyki: cukinie pokroić (za pomocą obieraczki) w długie, cienkie pasma. Formować w fale i nabijać na patyczki razem z pomidorami i listkami bazylii. Grillować 5-8 minut. Skropić 1 łyżką oliwy z oliwek, przyprawić solą i pieprzem. Smakuje wyśmienicie z grillowanymi papryczkami Peperoni i młodym czosnkiem Jedna porcja zawiera 2850 kJ/681 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!