Duże grillparty
Prawdziwa uczta z grilla.
- 50 g suchej bułeczki,
- 150 g czerwonej papryki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 gałązka mięty,
- 500 g mielonej jagnięciny,
- 1 jajko,
- skórka z 1/2 cytryny,
- sól,
- pieprz Cayenne,
- 4 kotlety wieprzowe (po ok. 200 g),
- 1 pomidor,
- 1 mała gałązka rozmarynu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżki oleju,
- 800 g dramstików,
- po 1 zielonej i żółtej cukinii,
- 200 g małych pomidorków,
- 1 pęczek bazylii,
- pieprz
Przygotowanie:
Bułeczkę namoczyć. Warzywa i zioła umyć i osuszyć. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Miętę posiekać w paseczki. Mięso mielone, paprykę, czosnek, jajko, skórkę z cytryny, miętę i odciśniętą bułeczkę zmieszać i wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem Cayenne i formować płaskie frykadelki. Grillować ok. 10 minut.
Kotlety umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w 4 grube plastry. Oberwać listki rozmarynu z gałązki. Kotlety najpierw z jednej strony grillować przez 5 minut. Posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek i obrócić. Na wierzch położyć plastry pomidora, posolić, dodać rozmarynu i grillować kolejne 5 minut.
Paprykę i olej wymieszać. Dramstki umyć i osuszyć. Grillować około 10 minut. Posmarować olejem z papryką, posolić i grillować w niższej temperaturze jeszcze przez 5 minut. Posolić i w niższej temperaturze grillować jeszcze 5 minut.
Na szaszłyki: cukinie pokroić (za pomocą obieraczki) w długie, cienkie pasma. Formować w fale i nabijać na patyczki razem z pomidorami i listkami bazylii. Grillować 5-8 minut. Skropić 1 łyżką oliwy z oliwek, przyprawić solą i pieprzem. Smakuje wyśmienicie z grillowanymi papryczkami Peperoni i młodym czosnkiem Jedna porcja zawiera 2850 kJ/681 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!