Reklama

Reklama

Dwa pomysły na sałatki

Przedstawiamy dwa proste pomysły na wiosenne sałatki, które urozmaicą naszą dietę.

Sałatka z makaronem uszka, wędzonym pstrągiem i nowalijkami

Składniki

  • makaron Lubella Uszka 1 opakowanie
  • filet z wędzonego pstrąga (bez ości) 4 sztuki
  • rzodkiewki 1 pęczek
  • liście młodego szczawiu 1 pęczek
  • koperek 1 pęczek
  • szczypiorek 1 pęczek
  • jajka ugotowane 2 sztuki
  • musztarda francuska 2 łyżki
  • miód 2 łyżki
  • ocet 2 łyżki
  • olej rzepakowy 100 ml
  • sól i pieprz do smaku

1. Na pierwszy ogień...

Reklama

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie dodaj do niego odrobinę oliwy i wystudź. Jajka gotuj przez 8 minut, a potem ostudź je i obierz.

2. W międzyczasie...

W dużej misce wymieszaj musztardę z miodem, dodaj do nich ocet i oliwę (lej cienkim strumyczkiem). Następnie dopraw solą i pieprzem. Do powstałego w ten sposób sosu dodaj szczaw, kawałki pstrąga i całość delikatnie wymieszaj.

3. To już prawie meta!

Z tak przygotowanym pstrągiem wymieszaj makaron. Rzodkiewki pokrój w cieniutkie plasterki. Posiekaj drobno szczypiorek i koperek. Udekoruj sałatkę ćwiartkami jajek, posyp plasterkami rzodkiewek i siekanymi ziołami.

Brawo! Oto niezwykła sałatka z rybą. Smacznego!

UWAGA! Na drugim etapie, do sosu możesz też dodać wywar rybny, tak jak radzi w swoim triku Michał "Magiel" Myszkiewicz - ekspert kulinarny marki Lubella.

Sałatka z łazankami, szparagami i szynką parmeńską

Składniki

  • makaron Lubella Łazanki 1 opakowanie
  • zielone szparagi 1 pęczek
  • pomidorki koktajlowe 200g
  • szynka parmeńska 100g
  • rukola 100g
  • oliwa 150ml
  • sok z cytryny 50ml
  • musztarda 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • parmezan 50g
  • sól i pieprz do smaku

1. Na pierwszy ogień...

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente (ugotowany, ale sprężysty). Odstaw do ostudzenia, co jakiś czas nim potrząsając.

2. W międzyczasie...

Oliwę, sok z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, musztardę, sól i pieprz włóż do słoika. Słoik zamknij i potrząsaj nim jak najmocniej przez ok. pół minuty. W ten sposób zrobisz szybki sos vinaigrette.

3. To już prawie meta!

W dużej misce wymieszaj makaron z przekrojonymi na pół pomidorkami, szynką parmeńską, rukolą i przygotowanym sosem vinaigrette. Szparagi obierz i pokrój pod kątem (ukośnie) w długie cząstki. Zblanszuj je przez ok. 45 sekund we wrzątku, odcedź i wymieszaj z makaronem. Udekoruj całość kilkoma płatkami parmezanu.

Świetnie! Powstała pyszna sałatka. Zaproś gości, niech też skosztują!

Dowiedz się więcej na temat: sałatki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje