Dwa pomysły na sałatki
Przedstawiamy dwa proste pomysły na wiosenne sałatki, które urozmaicą naszą dietę.
Sałatka z makaronem uszka, wędzonym pstrągiem i nowalijkami
1. Na pierwszy ogień...
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie dodaj do niego odrobinę oliwy i wystudź. Jajka gotuj przez 8 minut, a potem ostudź je i obierz.
2. W międzyczasie...
W dużej misce wymieszaj musztardę z miodem, dodaj do nich ocet i oliwę (lej cienkim strumyczkiem). Następnie dopraw solą i pieprzem. Do powstałego w ten sposób sosu dodaj szczaw, kawałki pstrąga i całość delikatnie wymieszaj.
3. To już prawie meta!
Z tak przygotowanym pstrągiem wymieszaj makaron. Rzodkiewki pokrój w cieniutkie plasterki. Posiekaj drobno szczypiorek i koperek. Udekoruj sałatkę ćwiartkami jajek, posyp plasterkami rzodkiewek i siekanymi ziołami.
Brawo! Oto niezwykła sałatka z rybą. Smacznego!
UWAGA! Na drugim etapie, do sosu możesz też dodać wywar rybny, tak jak radzi w swoim triku Michał "Magiel" Myszkiewicz - ekspert kulinarny marki Lubella.
Sałatka z łazankami, szparagami i szynką parmeńską
1. Na pierwszy ogień...
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente (ugotowany, ale sprężysty). Odstaw do ostudzenia, co jakiś czas nim potrząsając.
2. W międzyczasie...
Oliwę, sok z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, musztardę, sól i pieprz włóż do słoika. Słoik zamknij i potrząsaj nim jak najmocniej przez ok. pół minuty. W ten sposób zrobisz szybki sos vinaigrette.
3. To już prawie meta!
W dużej misce wymieszaj makaron z przekrojonymi na pół pomidorkami, szynką parmeńską, rukolą i przygotowanym sosem vinaigrette. Szparagi obierz i pokrój pod kątem (ukośnie) w długie cząstki. Zblanszuj je przez ok. 45 sekund we wrzątku, odcedź i wymieszaj z makaronem. Udekoruj całość kilkoma płatkami parmezanu.
Świetnie! Powstała pyszna sałatka. Zaproś gości, niech też skosztują!