Reklama

Reklama

Dwukolorowa rolada

Białka ubij ze szczyptą soli. Miksując dodawaj po łyżce cukru i po jednym żółtku.

Składniki na 10 porcji:

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 3 dag mąki pszennej
  • 3 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag cukru
  • szczypta soli

Biszkopt ciemny:

  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 5 dag czekolady

Sposób przygotowania:


1. Białka ubij ze szczyptą soli. Miksując dodawaj po łyżce cukru i po jednym żółtku. Wsyp obie mąki, wymieszaj. Trzy czwarte masy wylej na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Gorący biszkopt przykryj ścierką, odwróć, zdejmij papier i zwiń w roladę.

Reklama

2. Przygotuj ciemny biszkopt. Wsyp mąkę, kakao i startą na tarce czekoladę. Wymieszaj i wyłóż na blachę. Zrób wzory z masy na jasny biszkopt. Piecz 20 minut w 180°C. Gorący biszkopt przykryj ścierką, odwróć, zdejmij papier, połóż rozwinięty jasny biszkopt i wszystko razem zwiń w roladę.

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy