Dwukolorowa rolada
Białka ubij ze szczyptą soli. Miksując dodawaj po łyżce cukru i po jednym żółtku.
Składniki na 10 porcji:
Biszkopt jasny:
- 3 jajka
- 3 dag mąki pszennej
- 3 dag mąki ziemniaczanej
- 5 dag cukru
- szczypta soli
Biszkopt ciemny:
- 4 jajka
- 10 dag cukru
- 10 dag mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 5 dag czekolady
Sposób przygotowania:
1. Białka ubij ze szczyptą soli. Miksując dodawaj po łyżce cukru i po jednym żółtku. Wsyp obie mąki, wymieszaj. Trzy czwarte masy wylej na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Gorący biszkopt przykryj ścierką, odwróć, zdejmij papier i zwiń w roladę.
2. Przygotuj ciemny biszkopt. Wsyp mąkę, kakao i startą na tarce czekoladę. Wymieszaj i wyłóż na blachę. Zrób wzory z masy na jasny biszkopt. Piecz 20 minut w 180°C. Gorący biszkopt przykryj ścierką, odwróć, zdejmij papier, połóż rozwinięty jasny biszkopt i wszystko razem zwiń w roladę.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny