Dwukolorowa zupa

Wygląd też się liczy.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 puszka pomidorów,
- 2 szklanki bulionu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 duży ziemniak,
- 1 cebula,
- 1 papryczka chili,
- 1 ząbek chili,
- 2 łyżki oliwy,
- 1,5 łyżeczki oregano,
- sól,
- pieprz;

Na zupę szpinakową:


- 1 opakowanie szpinaku mrożonego,
- 2 szklanki bulionu,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- sól,
- pieprz,
- mielona gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

Cebulę, ziemniaka i czosnek obierz, chili oczyść z nasion, warzywa pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i włóż przygotowane, oczyszczone warzywa. Smaż około 5 minut. Następnie wsyp oregano, wlej bulion i gotuj 10 minut.
Do zupy dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze 15 minut. A w tym czasie rozmroź szpinak. W drugim garnku na maśle podsmaż obrany posiekany czosnek, oprósz mąką zasmaż. Wlej bulion gotuj, 2 min.
Do bulionu dodaj szpinak, zagotuj. Tę zupę dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dosyp parmezan, dodaj śmietanę. Zupę pomidorową zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Do jednego talerza wlej obie zupy tak, aby się nie zmieszały.
195 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas