Dynia po hindusku HALVA PETHA
Z kuchni hinduskiej.

Składniki:
- 1/2 kg dyni, - 1 szklanka cukru, - 2/3 szklanki mleka, - 4 łyżki masła, - 5 łyżek grubo posiekanych migdałów lub orzechów włoskich, - 8 rozgniecionych nasion kardamonu, - 1 łyżeczka imbiru w proszku i 1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej, - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, - bita śmietana lub śmietanka (dowolnie)
Przygotowanie:
1. Z dyni usunąć ziarna, białe włókna, obrać, pokrajać w kostkę. 2. Włożyć dynię do garnka, wsypać cukier, wlać mleko, dodać masło, dusić na małym ogniu, często mieszając, aż powstanie gęsta masa - zdjąć z ognia. 3. Posypać orzechami, kardamonem lub imbirem, skórką i gałką. Wymieszać. 4. Przełożyć masę do wysmarowanego żaroodpornego naczynia, zapiekać w nagrzanym piekarniku (190 st. C) około 15 min. 5. Podawać na gorąco lub na zimno z bitą śmietaną lub śmietanką. Proporcje dla 4 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".