Dynia po hindusku HALVA PETHA

Z kuchni hinduskiej.

Smacznego
 123RF/PICSEL

- 1/2 kg dyni,
- 1 szklanka cukru,
- 2/3 szklanki mleka,
- 4 łyżki masła,
- 5 łyżek grubo posiekanych migdałów lub orzechów włoskich,
- 8 rozgniecionych nasion kardamonu,
- 1 łyżeczka imbiru w proszku i 1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- bita śmietana lub śmietanka (dowolnie)

Przygotowanie:

1. Z dyni usunąć ziarna, białe włókna, obrać, pokrajać w kostkę.
2. Włożyć dynię do garnka, wsypać cukier, wlać mleko, dodać masło, dusić na małym ogniu, często mieszając, aż powstanie gęsta masa - zdjąć z ognia.
3. Posypać orzechami, kardamonem lub imbirem, skórką i gałką. Wymieszać.
4. Przełożyć masę do wysmarowanego żaroodpornego naczynia, zapiekać w nagrzanym piekarniku (190 st. C) około 15 min.
5. Podawać na gorąco lub na zimno z bitą śmietaną lub śmietanką.
Proporcje dla 4 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas