Obiad za grosze? Kotlety chłopskie w roli głównej

Kotlety chłopskie to doskonały sposób na ekonomiczny i szybki obiad
Kotlety chłopskie to doskonały sposób na ekonomiczny i szybki obiadtimolina123RF/PICSEL

Kotlety chłopskie - co to za wynalazek?

Zobacz również:

Dlaczego nazywają się chłopskie?

Kotleciki z mięsa mielonego podane na białym talerzu z natką pietruszki, w tle rozsypany pieprz, papryczki chilli, czosnek oraz butelka oliwy.
Do kotletów chłopskich możesz dodać szczypiorek123RF/PICSEL

Z czym kotlety chłopskie smakują najlepiej?

Przepis na kotlety chłopskie

Składniki

Porcja: dla 4 osób (ok. 10–12 kotletów)

  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub drobiowe)
  • 300 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka (starta na drobnych oczkach)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej (+ do panierowania)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia
  1. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę.
  2. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na odrobinie oleju do zeszklenia.
  3. Do miski przełóż mięso mielone, ziemniaki, startą marchew, podsmażoną cebulę i przeciśnięty czosnek.
  4. Dodaj jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i majeranek. Wyrób masę ręką, aż składniki dobrze się połączą.
  5. Z masy formuj kotlety, obtocz w bułce tartej.
  6. Smaż na średnim ogniu po ok. 4-5 minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
  7. Podawaj od razu lub wystudź - na zimno też są pyszne.

Zobacz również:

Jak dobrze żyć na skróty? Codzienność bez przebodźcowaniaContent Studio