Dynia to nie tylko zupa-krem...
Sezon na nią jeszcze się nie skończył. Dynię, bo o niej mowa, zwykle kojarzy się z zupą-kremem. Warto jednak wypróbować ją np. jako dodatek na... pizzę. - Polecam pizzę z dodatkiem marynowanej dyni, figami i serem gorgonzola - mówi PAP Life kucharz Sebastian Ruta.
Sposób przygotowania:
Do przygotowania ciasta na pizzę potrzebne będzie 125 g mąki, 60 ml wody, łyżeczka soli, 2 g drożdży oraz łyżka oliwy z oliwek. Najpierw należy połączyć drożdże z wodą, a następnie dodać mąkę, sól oraz oliwę i zagnieść ciasto.
Sos do pizzy robimy ze świeżych pomidorów, świeżej bazylii, soli i cukru dla smaku oraz z oliwy z oliwek.
Kolej na dodatki
- Jest sezon na dynię, więc z niej korzystajmy - mówi PAP Life Sebastian Ruta, kucharz ze streetfoodowego lokalu Momu Gastrobar i jako dodatki na pizzę poleca: marynowaną, pieczoną dynię, świeży rozmaryn, suszone figi marynowane w czerwonym winie, pomidorki cherry, rukolę oraz ser gorgonzola.
Pizzę pieczemy w temperaturze 280 st. przez około 10 minut.