Dynia, topinambur czy skorzonera - warzywa jesiennej kuchni

Jesień to fantastyczna pora roku na gotowanie, ponieważ pojawia się bardzo dużo sezonowych warzyw - dynia, niedoceniony topinambur czy zapomniana skorzonera. Warzywa korzeniowe nabierają jesienią pełnego smaku - przekonuje ekspert kulinarny Jakub Mikołajczak.

Topinambur
Topinambur123RF/PICSEL

Na chłodne jesienne dni ekspert proponuje rozgrzewające potrawy z dodatkiem właśnie warzyw korzeniowych, a jednym z polecanych przez niego dań jest zupa z pieczonej dyni.

- Pokrojoną dynię, z dodatkiem roztartego czosnku i rozmarynu, piecze się w wysokiej temperaturze. Następnie blenduje się razem z bulionem warzywnym albo mięsnym. Do tego dodałbym uprażone pestki dyni, kwaśną śmietanę i świeże zioło np. kolendrę, która fantastycznie pasuje do tego dania i odświeża je - opowiadał Mikołajczak.

Kolejną jesienną zupą może być np. krem z kalafiora, który - zdaniem eksperta - można doprawić np. stosunkowo tanią oliwą truflową.  - Taka zupa podana np. z grzankami czosnkowymi jest rewelacyjną propozycją na takie jesienne dni - ocenił.

Na jesienną chandrę Mikołajczak poleca także pieczenie różnych dużych elementów mięsa. Jak przekonuje, coraz częściej można kupić np. schab okryty tłuszczem i skórą, która podczas pieczenia robi się chrupiąca, a taki element rozgrzewający dodaje dużo energii. Ekspert poleca także tzw. dania jednogarnkowe.

- Takim daniem może być np. gulasz z serc drobiowych, które podlewamy czerwonym winem. Dodajemy warzywa, można dodać także pomidory z puszki i np. cynamon, który jako przyprawa korzenna jest kolejnym elementem rozgrzewającym - podkreślił.

Według niego coraz częściej w jesiennej kuchni wykorzystywane są nieco zapomniane warzywa tj. topinambur czy skorzonera, zwana dawniej wężymordem.

- Z topinamburu, który ma bardzo orzechowy smak, robi się świetne puree. Może być ono znakomity dodatkiem do ryby albo do mięsa. Skorzonera zaś to warzywo, które ma dużo ziemistego smaku i można je także łączyć z rybą i z mięsami. Oczyszczona i obrana, później pogotowana chwilę, a następnie bardzo szybko skarmelizowana na patelni skorzonera, także jest rewelacyjnym dodatkiem - przekonuje Mikołajczak.

- Myślę, że warto wracać do tego typu warzyw, które są trochę zapomniane. Pojawiają się one sezonowo jesienią, są wtedy tańsze i warto je wykorzystywać w swojej kuchni - podsumował ekspert kulinarny.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas