Dyniowa trufla, czyli nieoczywisty deser
Smakowita trufla bez pieczenia połączona z dynią i śmietankowym serkiem. Zdrowy deser? To możliwe.
Dynia ma wiele zalet, pierwsza z nich to mnóstwo przeciwutleniaczy i witamin. Zawiera potas, wapń, fosfor i Występują w niej także śladowe ilości selenu, miedzi, manganu i cynku. Dynie charakteryzuje wysoka zawartość karotenów, co jest uzależnione od intensywności barwy miąższu. Im bardziej pomarańczowa barwa dyni, tym większa ilość karotenów.
Do przygotowani deseru potrzebujemy: pół szklanki rozpuszczonej białej czekolady, 1 i 1/2 szklanki okruchów ciasteczek, 1/4 szklanki puree z dyni (wcześniej upieczonej), 1/4 filiżanki granoli, 2 łyżki cukru pudru, 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, szczyptę soli, opakowanie serka śmietankowego.
Łączymy okruszki z dynią, granola, cukrem, cynamonem, solą i serkiem śmietankowym. Miksujemy całość do uzyskania gładkości.
Roztapiamy połowę czekolady w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, uważając, by się nie poparzyć. Do masy dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Przykryj i schładzaj przez około dwie godziny, aż masa będzie wystarczająco sprężysta, aby uformować kulki.
Roztapiamy pozostałą czekoladę i maczamy kulki w czekoladzie pomagając sobie łyżka. Wyjmujemy trufle z czekolady i układamy na papierze pergaminowym. Dekorujemy okruchami granoli, wedle uznania. Trufle chłodzimy w lodówce przez około 30 minut, aż czekolada stężeje. (PAP Life)