Dyniowe risotto (po 9. miesiącu)
Dyniowe risotto jest delikatne i słodkie. Część przygotowanego dania możesz zamrozić. Jeżeli chcesz wzbogacić risotto podaj dziecku dodatkowo plaster pieczonego lub gotowanego schabu, który idealnie komponuje się w tym połączeniu.
Dla dzieci z alergią schab możesz zastąpić indykiem.
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 1/2 małej cebuli
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 ugotowane żółtko
- 1/4 jabłka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 łyżki szczypiorku
- cynamon
- majeranek
- sól, pieprz
- dodatkowo: kawałek pieczonego lub gotowanego schabu czy indyka
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu.
- Cebulkę obierz, drobno pokrój i zeszklij na oleju.
- Dodaj dynię i starte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone w kostkę jabłko.
- Całość smaż przez chwilę na małym ogniu.
- Dopraw szczyptą cynamonu, majerankiem, solą i pieprzem.
- Patelnię zalej niewielką ilością wody i duś aż dynia będzie jak papka.
- W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
- Do potrawy dodaj ugotowane i rozdrobnione żółtko, szczypiorek i ryż.
- Całość delikatnie rozgnieć widelcem.
- Podawaj na ciepło z kawałkami mięsa.
Smacznego!