Dyniowy ryż z kurkumą i orzechami
Dynię myjemy kroimy na połówki i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.

Składniki
na porcję dla 4 osób:
- 2 woreczki ryżu
- 1 mała dynia
- 100 g orzechów włoskich Chandler
- 100 g orzechów pinii
- 70 g Złotych owoców np. Bakalland
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka startego imbiru
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Dynię myjemy kroimy na połówki i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. W tym czasie gotujemy ryż i siekamy orzechy. Gotową dynię studzimy i wydrążamy, następnie blendujemy z dodatkiem kurkumy, imbiru, soli i pieprzu. Dynię dodajemy do ciepłego ryżu i wszystko dokładnie mieszamy, całość posypujemy posiekanymi orzechami. Puree z dyni możemy przechowywać w lodówce 2-3 dni.