Dżem z owoców pigwy

Dżem o niezwykłym aromacie.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 2 kg owoców pigwy,
- 1 kg cukru,
- cukier żelujący

Przygotowanie:

Owoce pigwy umyć. Obrać je ze skórki. Pokroić na kawałki lub utrzeć na tarce o grubszych otworach. Włożyć do garnka, wsypać cukier oraz cukier żelujący. Zagotować na silnym ogniu, potem stopniowo zmniejszać gaz i gotować na słabszym ogniu jeszcze około 15 minut. Do owoców pigwy można dodać jabłka, wiśnie lub inne owoce, według upodobania. Jeśli ktoś nie lubi kwaśnego dżemu (a pigwa jest bardzo kwaśna), powinien użyć więcej cukru. Słoiki umyć i wyparzyć. Osuszyć. Wkładać do nich gorący dżem, zakręcić. Ustawić słoiki do góry dnem do wystudzenia.

<

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas