Dzień ciasta 2021: Genialny przepis na makowiec zawijany

26 listopada obchodzimy Dzień Ciasta. Z tej okazji nie warto liczyć kalorii, tylko pozwolić sobie na dozę słodkości. Proponujemy więc przepis na makowiec zawijany, zwłaszcza że powoli zbliża się Boże Narodzenie. To ciasto obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole. Nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec makowiec już teraz, by sprawdzić jak nam wyjdzie. Można też zamrozić go na czas świąt. Jak zrobić makowiec zawijany? Podpowiadamy.

Makowiec zawijany często gości na świątecznym stole
Makowiec zawijany często gości na świątecznym stole123RF/PICSEL

Makowiec zawijany: Prosty przepis

Z okazji Dnia Ciasta, który przypada na 26 listopada, warto przygotować smakowite wypieki. Polecamy szczególnie makowca zawijanego, który nierozerwalnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Warto jednak po niego sięgać nie tylko od święta, gdyż ciasto to smakuje wybornie. Dzień Ciasta to doskonała okazja, by go spałaszować. Makowiec zawijany nie jest trudny do zrobienia, a jego upieczenie nie zajmuje dużo czasu. Do tego z podanego przepisu wychodzą aż 2/3 sztuki ciasta, więc część można zamrozić i zaserwować na wigilijnym stole. Zyskamy wówczas więcej czasu przed samymi świętami na inne przygotowania.

Składniki na ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej

  • 200 ml mleka
  • 150 g masła
  • 7 łyżek cukru
  • 6 żółtek
  • 40 g świeżych drożdży (lub 21 g suchych)
  • Składniki na masę makową:

    • 550 g maku
    • 200 g cukru
    • 6 białek
    • 100 g rodzynek
    • 50 g posiekanych orzechów włoskich
    • Szczypta cynamonu
    • Łyżka miodu
    • Aromat migdałowy
    • Łyżka miękkiego masła

    Składniki na lukier:

    • Szklanka cukru pudru
    • Sok z ½ cytryny
    Przepis na makowiec zawijany jest bardzo prosty
    Przepis na makowiec zawijany jest bardzo prosty123RF/PICSEL

    Wykonanie:

    1. Mak należy zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem i pozostawić na ok. pół godziny. Następnie odkryj go i zostać do całkowitego ostygnięcia. Odcedź przez sitko wyłożone ściereczką lub gazą. Jeśli mak jest zmielony, to już jest gotowy do dalszego przygotowywania. Natomiast niezmielony należy zmielić dwukrotnie.
    2. Mleko lekko podgrzej, dodaj łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i cztery łyżki mąki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
    3. Zaczyn wymieszaj z innymi składnikami na ciasto (oprócz masła). Zagnieć wszystko, stopniowo dodając roztopione masło. Przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
    4. Mak wymieszaj z pozostałymi składnikami na masę poza białkami. Te osobno ubij na sztywną pianę i dodaj do masy makowej, mieszając wszystko łyżką drewnianą lub szpatułką.
    5. Podziel ciasto drożdżowe na trzy części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o grubości 3 mm. Nałóż na każdy kawałek 1/3 masy, pozostawiając wolne miejsce 2 cm od brzegu. Zwiń w roladę i sklej jej końce. Przełóż ciasto na papier do pieczenia posmarowany uprzednio olejem. Owiń roladę dwukrotnie, zostawiając 1 cm luzu między ciastem a papierem. Z pozostałymi kawałkami zrób to samo. Przenieś rolady na blachę i piecz w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
    6. Ciepłe makowce posmaruj lukrem. Jak go zrobić? Wymieszaj gorący sok z cytryny z cukrem pudrem na gładką masę. 

    Zobacz także:

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas