Dzień ciasta 2021: Genialny przepis na makowiec zawijany

Makowiec zawijany często gości na świątecznym stole
Makowiec zawijany często gości na świątecznym stole123RF/PICSEL

Makowiec zawijany: Prosty przepis

Ciasto bez cukru i mniej kaloryczne? To jest możliwe!Interia.tv

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 150 g masła
  • 7 łyżek cukru
  • 6 żółtek
  • 40 g świeżych drożdży (lub 21 g suchych)

Składniki na masę makową:

  • 550 g maku
  • 200 g cukru
  • 6 białek
  • 100 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • Szczypta cynamonu
  • Łyżka miodu
  • Aromat migdałowy
  • Łyżka miękkiego masła

Składniki na lukier:

  • Szklanka cukru pudru
  • Sok z ½ cytryny
Przepis na makowiec zawijany jest bardzo prosty
Przepis na makowiec zawijany jest bardzo prosty123RF/PICSEL

Wykonanie:

  1. Mak należy zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem i pozostawić na ok. pół godziny. Następnie odkryj go i zostać do całkowitego ostygnięcia. Odcedź przez sitko wyłożone ściereczką lub gazą. Jeśli mak jest zmielony, to już jest gotowy do dalszego przygotowywania. Natomiast niezmielony należy zmielić dwukrotnie.
  2. Mleko lekko podgrzej, dodaj łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i cztery łyżki mąki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
  3. Zaczyn wymieszaj z innymi składnikami na ciasto (oprócz masła). Zagnieć wszystko, stopniowo dodając roztopione masło. Przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
  4. Mak wymieszaj z pozostałymi składnikami na masę poza białkami. Te osobno ubij na sztywną pianę i dodaj do masy makowej, mieszając wszystko łyżką drewnianą lub szpatułką.
  5. Podziel ciasto drożdżowe na trzy części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o grubości 3 mm. Nałóż na każdy kawałek 1/3 masy, pozostawiając wolne miejsce 2 cm od brzegu. Zwiń w roladę i sklej jej końce. Przełóż ciasto na papier do pieczenia posmarowany uprzednio olejem. Owiń roladę dwukrotnie, zostawiając 1 cm luzu między ciastem a papierem. Z pozostałymi kawałkami zrób to samo. Przenieś rolady na blachę i piecz w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  6. Ciepłe makowce posmaruj lukrem. Jak go zrobić? Wymieszaj gorący sok z cytryny z cukrem pudrem na gładką masę.