Dzień Popcornu 2022: Jak zrobić popcorn na patelni?

Nie wyobrażasz sobie seansu filmowego bez ulubionej chrupiącej przekąski? Doskonale się składa! Dzień Popcornu, który obchodzimy 19 stycznia, to idealny pretekst do odkrycia, że jego przygotowanie we własnej kuchni jest naprawdę proste. Zrezygnuj ze sklepowych odpowiedników, których skład często pozostawia wiele do życzenia. Domowy popcorn nie zawiera sztucznych polepszaczy smaku, więc zyskasz pełną kontrolę nad tym, co jesz. Prezentujemy, jak zrobić popcorn na patelni krok po kroku.

Nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, by zrobić popcorn samodzielnie
Nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, by zrobić popcorn samodzielnie123RF/PICSEL

Popcorn w domu: Czego potrzebujesz?

Podstawowym składnikiem są, oczywiście, ziarna kukurydzy. Wybieraj produkty bez żadnych dodatków - przyprawy dobierzesz samodzielnie, w zależności od tego, na jaki smak akurat będziesz mieć ochotę.

Kolejne zagadnienie dotyczy tego, na jakim tłuszczu zrobić popcorn? Sprawdzi się masło klarowane, dzięki któremu kukurydza zyska maślany aromat i smak. Nie używaj zwykłego! Szybko spali się, więc przekąska nie tylko nie będzie smaczna, ale istnieje duże ryzyko, że przedostaną się do niej szkodliwe substancje. Nadaje się również olej kokosowy. Jeśli nie masz go w swoich zapasach, wykorzystać możesz olej rzepakowy. Jego dużym atutem jest wysoka temperatura dymienia.

Na koniec zostaje niezbędny sprzęt. Na szczęście nie musisz zaopatrywać się w specjalną maszynę do robienia popcornu. Wystarczy głęboka i szeroka patelnia lub garnek - koniecznie z pasującą pokrywką.

Jak zrobić popcorn, żeby się nie przypalił?

Kluczem jest odpowiednia ilość tłuszczu. Powinien on przykrywać całą powierzchnię dna patelni - najlepiej do wysokości dwóch milimetrów. Ustaw dużą moc kuchenki, by porządnie rozgrzać naczynie z olejem lub masłem. Dopiero wtedy wrzuć ziarna - powinny zakryć całe dno. Nie smaż zbyt dużej ilości jednocześnie, ponieważ kukurydza zwiększy pod wpływem temperatury swoją objętość. Przykryj pokrywką.

Co jakiś czas ostrożnie potrząśnij garnkiem, by kukurydza usmażyła się równomiernie. Gdy zaczniesz słyszeć charakterystyczny dźwięk "strzelania" ziaren, zmniejsz ogień. Dzięki temu nie przypalisz popcornu.

W momencie, gdy dźwięk pękających ziaren będzie dobiegać z patelni coraz rzadziej (raz lub dwa w przeciągu kilku sekund), wyłącz palnik i odstaw garnek na bok. Przesyp popcorn do dużej miski i dodaj niewielką ilość soli. Możesz zaczynać seans filmu lub serialu!

Chrupiące ziarna oczarują domowników i znajomych
Chrupiące ziarna oczarują domowników i znajomych123RF/PICSEL

Przyprawy do popcornu

W tej dziedzinie każdy szef kuchni ma duże pole manewru. Przygotuj mieszankę sproszkowanej papryki wędzonej słodkiej i pikantnej, a twoja przekąska zyska nie tylko wyrazisty smak, ale także zachęcający kolor. Możesz przygotować mieszanki różnych ziół, np. rozmarynu i bazylii. Zależy ci na serowym akcencie? Do kukurydzy dodaj starty drobno parmezan, ale ciekawym doświadczeniem będzie użycie płatków drożdżowych. Dzień Popcornu to świetna okazja do eksperymentów!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas