Składniki: - 2 dzikie kaczki, - sól, biały pieprz, - 2 cebule, - pół pęczka pietruszki, - gałązka świeżego tymianku, - listek laurowy, - 0,25 l. wytrawnego wina czerwonego, - 0,25 l bulionu, - po 125 g zielonych i czarnych winogron, - 100 g śmietany, - 20 g mąki, - 4 łyżki masła Przygotowanie: Kaczki natrzeć solą i pieprzem i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę. Do kaczek dodać cebulę, zioła i listek laurowy. Dolać wino i bulion. Kaczki wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 1 godz. i 15 minut. Winogrona umyć, poprzekrawać, wyciągnąć pestki. Kaczki wyjąć, powstały sos przecedzić przez sito i uzupełnić wodą tak, aby uzyskać 0,25 l płynu. Śmietanę zmieszać z mąką i wmieszać do gotującego się sosu. Jeszcze raz zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Masło stopić, dodać winogrona i krótko przesmażyć cały czas mieszając. Kaczki i winogrona wyłożyć na półmisek. Podawać z sosem. Czas przygotowania: 105 minut Jedna porcja zawiera: 2230 kJ/533 kcal