Koreańska przystawka zbawienna dla serca. Ma specyficzny smak
Kimchi to solone, fermentowane danie warzywne, które jest podstawą kuchni koreańskiej. Zostało wynalezione tysiące lat temu jako sposób na konserwowanie warzyw. Ma specyficzny smak, który nie każdemu pasuje, ale okazuje się, że jednak warto włączyć ten smakołyk do swojego menu.

Fenomen kimchi. Dlaczego warto je jeść?
Fermentowanie żywności może wydłużyć jej trwałość. Ale czy jedzenie fermentowanej żywności może wydłużyć życie?
Wraz ze wzrostem popularności lekko kwaśnych potraw i napojów, badacze skupili dużą uwagę na kimchi, podstawowym elemencie koreańskiej diety.
Danie zyskało światowe uznanie w 2013 r., kiedy UNESCO umieściło kimjang - kulturę wytwarzania i dzielenia się kimchi - na swojej Liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości.
Kimchi zyskało popularność na całym świecie. To pikantne, aromatyczne jedzenie, które ma nie tylko długą historię i kulturowe korzenie, ale także pewne korzyści zdrowotne.
Uważa się, że kimchi ma właściwości lecznicze zgodne z koreańską filozofią "jedzenie to lekarstwo".
Przegląd badań z 2023 r. opublikowany w "Journal of Ethnic Foods" potwierdza tę filozofię w pewnym sensie.
Wykazano, że kimchi zwalcza stany zapalne, zapobiega rakowi jelita grubego, obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi, wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega miażdżycy, czyli gromadzeniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach.
Wykazano również, że redukuje tkankę tłuszczową i zawiera probiotyki, które zwiększają liczbę zdrowych bakterii w jelitach.
Najbardziej skorzysta serce. Dlaczego kimchi tak wspiera układ krążenia?

Porcja kimchi zawiera 747 miligramów sodu. Nadmiar sodu w diecie może prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi, głównego czynnika ryzyka chorób układu krążenia.
Federalne wytyczne dietetyczne sugerują maksymalnie 2300 mg sodu dziennie dla większości dorosłych, a American Heart Association twierdzi, że idealny limit to 1500 mg, szczególnie dla osób z wysokim ciśnieniem krwi.
Kapusta, która z kolei jest podstawą kimchi, jest bogata w witaminę K, która pomaga w krzepnięciu krwi, co nie jest bez znaczenia dla układu krążenia.
Ponadto papryka jest bogata w beta-karoten i inne przeciwutleniacze, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie.
Błonnik, przeciwutleniacze i składniki odżywcze w kimchi mogą również pomóc obniżyć poziom cukru we krwi i cholesterolu, co może poprawić zdrowie serca.