Efektowne przekąski z ziemniaków i mięsa mielonego

Idealne na imprezę.

Składniki na 10 porcji:

Reklama

  • 3 gałązki rozmarynu
  • 100 ziemniaków
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 1 cebula
  • 500 g mieszanego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki średnio-ostrej musztardy
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki oleju
  • 100 g sera feta
  • 50 g majonezu
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • mieszanka ziół do dipów
  • gruba sól morska
  • listki bazylii do dekoracji
Przygotowanie:

1. Z rozmarynu oberwać listki. Ziemniaki dobrze wymyć i przekroić na połówki. Blachę skropić oliwą, posypać rozmarynem i ułożyć na niej połówki ziemniaków (powierzchnią cięcia do blachy). Piec w 175 st. C przez 40-45 minut.

2. Bułkę namoczyć. Cebulę pokroić w kostkę. Odciśniętą bułkę, mięso, cebulę, jajko, musztardę, pieprz i sól wyrobić na gładką masę. Uformować ok. 20 kulek i usmażyć je na oleju.

3. Fetę rozkruszyć, wymieszać z majonezem i jogurtem, dodać mieszankę ziół do dipów. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

4. Ziemniaki wyjąć z pieca. Obrócić, posypać grubą solą. Na każdej połówce ułożyć kulkę mięsną, udekorować kleksem sosu i listkiem bazylii. Spiąć szpadką.

Czas przygotowania: 75 minut

Jedna porcja zawiera: 1300 kJ/310 kcal

Dowiedz się więcej na temat: przystawki i przekąski | przekąski | mięso mielone | ziemniaki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje