Efektowne przekąski z ziemniaków i mięsa mielonego
Idealne na imprezę.
- 3 gałązki rozmarynu
- 100 ziemniaków
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerstwa bułeczka
- 1 cebula
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki średnio-ostrej musztardy
- 1 łyżka suszonej pietruszki
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki oleju
- 100 g sera feta
- 50 g majonezu
- 200 g jogurtu naturalnego
- mieszanka ziół do dipów
- gruba sól morska
- listki bazylii do dekoracjiPrzygotowanie:
1. Z rozmarynu oberwać listki. Ziemniaki dobrze wymyć i przekroić na połówki. Blachę skropić oliwą, posypać rozmarynem i ułożyć na niej połówki ziemniaków (powierzchnią cięcia do blachy). Piec w 175 st. C przez 40-45 minut.
2. Bułkę namoczyć. Cebulę pokroić w kostkę. Odciśniętą bułkę, mięso, cebulę, jajko, musztardę, pieprz i sól wyrobić na gładką masę. Uformować ok. 20 kulek i usmażyć je na oleju.
3. Fetę rozkruszyć, wymieszać z majonezem i jogurtem, dodać mieszankę ziół do dipów. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
4. Ziemniaki wyjąć z pieca. Obrócić, posypać grubą solą. Na każdej połówce ułożyć kulkę mięsną, udekorować kleksem sosu i listkiem bazylii. Spiąć szpadką.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 1300 kJ/310 kcal