Efektowny chłodnik z cukinii
Cukinie dokładnie umyj i odetnij górę.
Składniki dla 4 osób:
- 4 okrągłe cukinie
- 1 pęczek szczypiorku
- 100 g listków bazylii listki z kilku gałązek mięty
- 1 garść świeżego koperku
- 1 litr maślanki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2-3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Cukinie dokładnie umyj i odetnij górę. Wydrąż środek, usuwając gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki i wrzuć na rozgrzany olej.
2. Posól, popieprz i duś pod przykryciem ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
3. Odstaw do ostygnięcia. Zmiksuj razem ze szczypiorkiem, bazylią, miętą, koperkiem i maślanką. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Schłodź i podawaj w wydrążonych cukiniach.
Czas przygotowania: 25 minut + czas chłodzenia