Reklama

Reklama

Egzotyczny owoc: Awokado

Pochodzi z Meksyku, ale i u nas można je kupić w niemal każdym warzywniaku. Jasnozielonkawy kremowy miąższ łatwo się rozsmarowuje i pasuje do wielu dań.

Trudno określić jego smak - jest podobny do świeżo wyłuskanego laskowego orzecha, a konsystencja jest jednocześnie kremowa i sprężysta. Awokado najtańsze jest latem, zielone odmiany Fuerte kosztuje 2-3 zł za sztukę, brązowe odmiany Hass - ok. 4 zł.

Reklama

Jak kupować i przechowywać

Awokado odmiany Fuerte powinno mieć gładką ciemnozieloną skórkę bez przebarwień, która ugina się, ale natychmiast wraca do dawnego kształtu. Odmiana Hass ma grubą brązową skórkę, jakby pokrytą brodawkami. Powinno być raczej twarde, kiedy skórka się ugina, jest już przejrzałe. Obie odmiany można sprawdzić, oglądając kolor miąższu pod szypułką - powinien być żółtawy lub zielony. Nigdy brązowy. Jeśli szypułka nie da się oderwać, owoc jest niedojrzały.

Twarde awokado trzymamy w temp. pokojowej, miękkie - w lodówce. Jeśli zostaje połówka, warto zostawić w niej pestkę - dzięki temu nie ściemnieje.

Jak jeść

Najprościej przekroić je wzdłuż, wyjąć pestkę i łyżką do zupy wybrać całą połówkę ze skórki. Potem miąższ można dowolnie pokroić. Najlepsze jest posolone, skropione cytryną lub z dodatkiem odrobiny czosnku. Awokado dodaje się do sałatek (świetnie podkreśla smak pomidorów), zimnych sosów do warzyw, wędlin i chipsów (najsłynniejszy z nich to guacamole, czyt. głakamole, przepis niżej). Jest też składnikiem deserów, zwłaszcza z czekoladą lub kakao.

Właściwości zdrowotne

Zawiera witaminy, które poprawiają sprawność przewodzenia nerwowego (B, E i K), minerały (wzmacniającego serce potasu więcej niż banan) i prawie wcale cukru. Ma dużo tłuszczów z grupy omega. Dzięki temu zmniejsza poziom cholesterolu, uszczelnia ściany tętnic, reguluje poziom cukru.

Uwaga! Pestka jest trująca - nam może zaszkodzić, a jedna wystarczy, by zabić psa. Wyrzucając pestkę upewnij się, że zwierzaki jej nie wyciągną.

W doniczce

Pestkę przez 1-3 tygodnie moczymy w wodzie (zmieniamy ją codziennie). Gdy pęknie, wbijamy w nią 3 wykałaczki i kładziemy szerszym końcem do góry na szklance z wodą tak, by pestka była zanurzona w 2/3 (wykałaczki opieramy o brzeg szklanki). Gdy wypuści korzeń i łodygę, możemy przesadzić do doniczki. W domu raczej nie zaowocuje.

Krok po kroku: Jak usunąć pestkę

Połóż na desce do krojenia i natnij nożem wzdłuż, dookoła (ostrze powinno dotykać pestki). Rozdziel połówki. W jednej połówce zostanie pestka. By ją wyjąć, podważ ją delikatnie nożem, aż wyskoczy. Wbicie noża w pestkę to też skuteczny sposób, ale... niebezpieczny. W USA najwięcej poważnych skaleczeń powstaje przy wyjmowaniu pestki w ten sposób.

Awokado - wytrawnie i na słodko

Sałatka

Składniki

  • awokado
  • ogórek
  • mała puszka kukurydzy konserwowej
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

Awokado i ogórek obierz, pokrój w kostkę. Dodaj osączoną z zalewy kukurydzę. Zmiażdż czosnek. Wymieszaj z olejem, sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem, dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę.

Mus czekoladowy

Składniki

  • 2 szt. awokado
  • banan
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • sok z cytryny
  • łyżka śmietany
  • owoce sezonowe lub wiórki kokosowe do dekoracji

Składniki włóż do miski lub kubka blendera. Zmiksuj na gładką masę (jeśli chcesz zrobić mus bez laktozy, śmietanę zastąp mlekiem roślinnym). Przełóż do miseczek, posyp wiórkami lub owocami, wstaw do lodówki na godzinę.

Guacamole

Składniki

  • awokado
  • sok z połowy limonki
  • garść świeżej kolendry
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • strączek ostrej papryki
  • sól, pieprz

Awokado zmiksuj z sokiem z limonki i oliwą - tak, by pozostawić grudki. Dodaj posiekaną paprykę, cebulę, czosnek i kolendrę, dopraw do smaku.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje