Eklerki z bitą śmietaną i kremem żurawinowym
Pyszny deser.

Składniki na 4 porcje:
Ciasto:
- 250 ml wody, - 1/2 łyżeczki soli, - 80 g masła, - 150 g mąki, - 3-4 jajka
Krem:
- 4 płatki białej żelatyny, - 1 opakowanie budyniu mlecznego w proszku (custard), - 450 ml mleka, - 40 g cukru, - 4 łyżki kirschwasser (ewentualnie soku wiśniowego), - 200 ml bitej śmietany, - 100 g suszonych żurawin
Polewa:
- 250 g cukru pudru, - czerwony barwnik spożywczy, - 3-4 łyżki stołowe nektaru żurawinowego, - 25 g suszonych żurawin
Przygotowanie:
1. Masło i sól rozpuścić w gotującej się wodzie, mieszając. Dodać mąkę. Mieszać wszystko drewnianą łyżką, aż na dnie garnka powstanie biała masa. Powstałą masę umieścić w misce. Dodać żółtko i natychmiast wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodawać pozostałe jajka i miksować do momentu, aż masa zrobi się ciężka i gumowata. 2. Przygotowaną masę umieścić w torebce do polewy z karbowaną końcówką, a następnie wycisnąć na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia dziesięciocentymetrowe, grube paski. Paski powinny być ułożone w sporych odstępach. Piec w temperaturze 200°C (termoobieg: 180°C) przez ok. 20-30 minut. Gdy ciastka trochę ostygną, przekroić na pół i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 3. Żurawiny pokroić. Namoczyć żelatynę. Budyń w proszku wymieszać z 100 ml mleka. Do pozostałej części mleka dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń i dalej gotować, mieszając. Żelatynę wycisnąć i rozpuścić. Przykryć budyń plastikową pokrywką i odstawić do ostygnięcia. Ubić i dodać śmietanę. Dodać żurawiny. Wstawić do lodówki. 4. Cukier puder zmieszać z barwnikiem i nektarem żurawinowym do momentu, aż powstanie polewa. Umieścić polewę w torebce o rurkowatym zakończeniu i udekorować eklerki. Posypać żurawinami. Na dolne połówki nałożyć krem i przykryć górnymi połówkami. Czas przygotowania: ok. 75 minut + czas stygnięcia Wartości odżywcze (1 porcja): Wartość energetyczna: 397 kcal / 1664 kJ Tłuszcz: 21,3 g Białko: 8,4 g Węglowodany: 43 g