Eklerki z bitą śmietaną i kremem żurawinowym

Pyszny deser.

Eklerki z bitą śmietaną i kremem żurawinowym
Eklerki z bitą śmietaną i kremem żurawinowymmateriały prasowe

Ciasto:

- 250 ml wody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 80 g masła,
- 150 g mąki,
- 3-4 jajka

Krem:

- 4 płatki białej żelatyny,
- 1 opakowanie budyniu mlecznego w proszku (custard),
- 450 ml mleka,
- 40 g cukru,
- 4 łyżki kirschwasser (ewentualnie soku wiśniowego),
- 200 ml bitej śmietany,
- 100 g suszonych żurawin

Polewa:

- 250 g cukru pudru,
- czerwony barwnik spożywczy,
- 3-4 łyżki stołowe nektaru żurawinowego,
- 25 g suszonych żurawin Przygotowanie: 1. Masło i sól rozpuścić w gotującej się wodzie, mieszając. Dodać mąkę. Mieszać wszystko drewnianą łyżką, aż na dnie garnka powstanie biała masa. Powstałą masę umieścić w misce. Dodać żółtko i natychmiast wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodawać pozostałe jajka i miksować do momentu, aż masa zrobi się ciężka i gumowata.
2. Przygotowaną masę umieścić w torebce do polewy z karbowaną końcówką, a następnie wycisnąć na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia dziesięciocentymetrowe, grube paski. Paski powinny być ułożone w sporych odstępach. Piec w temperaturze 200°C (termoobieg: 180°C) przez ok. 20-30 minut. Gdy ciastka trochę ostygną, przekroić na pół i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
3. Żurawiny pokroić. Namoczyć żelatynę. Budyń w proszku wymieszać z 100 ml mleka. Do pozostałej części mleka dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń i dalej gotować, mieszając. Żelatynę wycisnąć i rozpuścić. Przykryć budyń plastikową pokrywką i odstawić do ostygnięcia. Ubić i dodać śmietanę. Dodać żurawiny. Wstawić do lodówki.
4. Cukier puder zmieszać z barwnikiem i nektarem żurawinowym do momentu, aż powstanie polewa. Umieścić polewę w torebce o rurkowatym zakończeniu i udekorować eklerki. Posypać żurawinami. Na dolne połówki nałożyć krem i przykryć górnymi połówkami.
Czas przygotowania: ok. 75 minut + czas stygnięcia
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 397 kcal / 1664 kJ
Tłuszcz: 21,3 g
Białko: 8,4 g
Węglowodany: 43 g

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas