Ekologiczna żywność dla najmłodszych

Ważnym przejawem troski o maluszka jest dbałość o jego prawidłowe żywienie – od samego początku. Sposób odżywiania w najwcześniejszym okresie życia ma ogromne znaczenie dla zdrowia dziecka również w przyszłości.

Składniki, które trafiają do produktów dla niemowląt, nie mogą budzić żadnych wątpliwości.
Składniki, które trafiają do produktów dla niemowląt, nie mogą budzić żadnych wątpliwości. 123RF/PICSEL

Dlatego komponując jadłospis dla najmłodszych należy wybierać wyłącznie produkty najwyższej jakości. Warto sięgać po żywność z  certyfikatem ekologicznym  - spełnia ona niezwykle surowe normy, dzięki czemu rodzice mają pewność, że ich dziecko faktycznie dostaje to, co najlepsze.

W sklepach dostępnych jest wiele produktów określanych jako "naturalne" lub "zdrowa żywność" - jednak żywność z certyfikatem ekologicznym to znacznie więcej!    

Od ziarenka do gotowego produktu - jak powstaje ekologiczna żywność?

Zanim produkt ekologiczny otrzyma odpowiedni certyfikat i trafi do sklepu, przechodzi liczne kontrole. W gospodarstwach ekologicznych obowiązuje też szereg zasad, które muszą być przestrzegane.  

Pierwszym etapem jest ocena stanu gleby, na której rosną owoce, warzywa i zboże. Obowiązuje także absolutny zakaz stosowania nawozów sztucznych oraz pestycydów - uprawy, na których rosną surowce używane do przygotowania ekologicznych produktów, strzeżone są przed owadami i szkodnikami wyłącznie przy użyciu naturalnych metod (takich jak np. biedronki i sikorki, które są naturalnymi wrogami wielu szkodników).

W takim miejscu warzywa i owoce dojrzewają zgodnie z prawami natury. W ekologicznym gospodarstwie starannie  sprawdza się także warunki chowu zwierząt. Odbywa się on zgodnie  z wymogami gatunku - pasza musi pochodzić z gospodarstw ekologicznych, nie może zawierać antybiotyków, środków   wspomagających wzrost ani surowców modyfikowanych genetycznie, zwierzęta mają też dostęp do wybiegów na świeżym powietrzu.  

Składniki, które trafiają do produktów dla niemowląt, nie mogą budzić żadnych wątpliwości  - dlatego wszystkie surowce po dostarczeniu do zakładu produkcyjnego muszą przejść jeszcze szereg rygorystycznych kontroli i uzyskać pozytywną opinię w laboratorium. W produkcji ekologicznej surowo zakazane jest także stosowanie składników modyfikowanych genetycznie (GMO) - zgodnie z Rozporządzeniem Rady (WE) nr 834/2007.    

Jak rozpoznać produkt ekologiczny?

Przede wszystkim należy uważnie przyjrzeć się etykiecie. Musi się na niej znaleźć numer kodowy jednostki certyfikującej (np. PL-EKO-07), a także unijne logo rolnictwa ekologicznego (liść na zielonym tle). Takie oznakowanie potwierdza, że produkt uzyskał specjalny certyfikat, poświadczający ekologiczną jakość.

HiPP BIO - wyjątkowa jakość z certyfikatem ekologicznym

Produkty HiPP BIO dla niemowląt i małych dzieci spełniają wszystkie surowe wymagania dla produktów ekologicznych, zgodnie z przepisami unijnym. Ale to nie wszystko - żywność przechodzi jeszcze szereg dodatkowych kontroli, a normy jakościowe są bardziej surowe niż przewidują przepisy prawa.

Na etykietach produktów ekologicznych oprócz oznakowania wymaganego prawem (numer kodowy jednostki certyfikującej, unijne logo rolnictwa ekologicznego), znajduje się charakterystyczny niebiesko-zielony znak HiPP BIO - potwierdzenie najwyższej jakości, za którą osobiście ręczą właściciele firmy.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas