Ekspresowa pasta rybna
Idealna do kanapek.
Składniki:
- 1 średnia wędzona makrela (lub puszka wędzonych sardynek w oleju)
- 250 g twarogu wiejskiego
- 1 łyżka śmietany lub mleka
- 1/2 cebuli
- zioła do posypania
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Rybę obierz ze skóry, pozbaw ości. Utrzyj kostkę twarogu z odrobiną śmietany lub mleka. Dodaj drobno posiekaną cebulę i makrelę. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka wówczas dodaj twarogu. Jeśli jest zbyt gęsta - dodaj śmietany. Dopraw solą i pieprzem, posyp ziołami, podawaj na świeżym chlebie.
2. Możesz przygotować też wersję kolorową: wówczas do pasty dodaj 1/2 czerwonej papryki i 90 g koncentratu pomidorowego, całość zmiksuj. Ciekawą wersją jest też pasta rybna na bazie słodkawej ricotty z dodatkiem chrzanu.