Ekspresowa pasta rybna

Idealna do kanapek.

Rybna pasta z makreli smakuje świetnie z pieczywem chrupkim
Rybna pasta z makreli smakuje świetnie z pieczywem chrupkim 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 średnia wędzona makrela (lub puszka wędzonych sardynek w oleju)
  • 250 g twarogu wiejskiego
  • 1 łyżka śmietany lub mleka
  • 1/2 cebuli
  • zioła do posypania
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Rybę obierz ze skóry, pozbaw ości. Utrzyj kostkę twarogu z odrobiną śmietany lub mleka. Dodaj drobno posiekaną cebulę i makrelę. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka wówczas dodaj twarogu. Jeśli jest zbyt gęsta - dodaj śmietany. Dopraw solą i pieprzem, posyp ziołami, podawaj na świeżym chlebie.

2. Możesz przygotować też wersję kolorową: wówczas do pasty dodaj 1/2 czerwonej papryki i 90 g koncentratu pomidorowego, całość zmiksuj. Ciekawą wersją jest też pasta rybna na bazie słodkawej ricotty z dodatkiem chrzanu.

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas