Reklama

Reklama

Eskalopki z morelami

Drób i owoce to dobre połączenie.

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 8 moreli
  • 4–5 dymek
  • 2 szklanka bulionu drobiowego
  • 3 gałązki mięty
  • 4 łyżki konfitury morelowej do mięs
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz

1. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso pokrój na 8 niewielkich kotlecików. Posyp je solą i pieprzem z obu stron. Odłóż na bok. Dymki oczyść, potnij w grubsze, ukośne plasterki. Morele rozetnij, wyjmij pestki.

Reklama

2. Na patelni rozgrzej olej. Włóż eskalopki. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij, trzymaj w cieple, by nie wystygły. Na tym samym tłuszczu smaż przez 2 minuty morele i dymki. Podlej bulionem. Dołóż konfiturę. Gotuj na małym płomieniu, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Przypraw go do smaku.

3. Na patelnię ponownie włóż mięso. Mocno całość podgrzej. Przed podaniem danie udekoruj listkami mięty.

Rady kucharza
Filet z kurczaka krój wzdłuż włókien, nigdy w poprzek. Kotleciki wówczas zachowają ładny kształt i nie będą się rozpadały.
Nie masz dymek? Z powodzeniem zastąpi je 1 spora cebula i 1/2 pęczka zwykłego szczypiorku.
Zbyt słodki smak sosu przełamie sok z cytryny albo ocet winny.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje