Reklama

Reklama

Falbanki z bekonem

Dla miłośników dań z boczkiem

Czas przyrządzenia: 55 min
Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 40 dag makaronu falbanki (lub świderki)
  • 20 dag wędzonego bekonu w kawałku
  • 1/2 średniego selera
  • 1 mała czerwona papryka
  • 10 dag mrożonego groszku
  • 120 ml śmietany 12%
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 10 dag twardego żółtego sera
  • 10 dag sera owczego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • szczypta mielonego kminku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej

Sposób przygotowania

1. Bekon pokrój w kostkę. Wrzuć na suchą patelnię, smaż, aż się zrumieni. Oprósz majerankiem, wymieszaj i przełóż do miseczki. Seler  i paprykę oczyść, umyj, potnij w drobną kostkę. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju. Wrzuć seler oraz groszek. Smaż 5 minut, dopraw papryką, kminkiem, solą i pieprzem. 

Reklama

2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, tak by był lekko twardy. Osącz. Zostaw 1/3 szkl. wody z gotowania. Śmietanę zmiksuj z mlekiem, wodą, jajkami, szczyptą soli i pieprzu. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Wyłóż połowę makaronu, na to bekon z warzywami i resztę makaronu. Zalej śmietaną.

3. Zapiekaj pod przykryciem 40 minut w 170 st. C. Odkryj, posyp startymi serami. Piecz, aż ser się smakowicie rozpuści i lekko przyrumieni.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje