Falbanki z bekonem
Dla miłośników dań z boczkiem

Składniki
- 40 dag makaronu falbanki (lub świderki)
- 20 dag wędzonego bekonu w kawałku
- 1/2 średniego selera
- 1 mała czerwona papryka
- 10 dag mrożonego groszku
- 120 ml śmietany 12%
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 10 dag twardego żółtego sera
- 10 dag sera owczego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- szczypta mielonego kminku
- sól
- pieprz ziołowy
- olej
Sposób przygotowania
1. Bekon pokrój w kostkę. Wrzuć na suchą patelnię, smaż, aż się zrumieni. Oprósz majerankiem, wymieszaj i przełóż do miseczki. Seler i paprykę oczyść, umyj, potnij w drobną kostkę. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju. Wrzuć seler oraz groszek. Smaż 5 minut, dopraw papryką, kminkiem, solą i pieprzem.
2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, tak by był lekko twardy. Osącz. Zostaw 1/3 szkl. wody z gotowania. Śmietanę zmiksuj z mlekiem, wodą, jajkami, szczyptą soli i pieprzu. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Wyłóż połowę makaronu, na to bekon z warzywami i resztę makaronu. Zalej śmietaną.
3. Zapiekaj pod przykryciem 40 minut w 170 st. C. Odkryj, posyp startymi serami. Piecz, aż ser się smakowicie rozpuści i lekko przyrumieni.