Reklama

Reklama

Fale Dunaju

Kulinarny klasyk.

Składniki:

  • Puszka brzoskwiń
  • 400 g masła
  • 350 g cukru
  • 6 jaj
  • 350 g mąki
  • Opakowanie proszku do pieczenia
  • 3 łyżki +800 ml mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 400 g śmietany kremówki
  • 3 płaty żelatyny
  • 250 g białej czekolady
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 40 g tłuszczu kokosowego

Reklama

 

 Przygotowanie:

Brzoskwinie osączyć. Masło utrzeć z 250 g cukru na kremową masę. Kolejno dodawać jajka na przemian z 5-6 łyżkami mąki. Pozostałą mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i również dodać do ciasta. Do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (32x39cm) nałożyć połowę ciasta, wyrównać.

Do pozostałego ciasta dodać 2-3 łyżki mleka i kakao, wymieszać i ostrożnie nałożyć na jasne ciasto. Na cieście w równych odstępach umieścić brzoskwinie. Piec w 175 st. Przez ok. 25 minut. Wyjąć i odstawić, aby ostygło.

 Budyń i 100 g cukru wymieszać z 150 ml mleka. 650 ml mleka zagotować, wlać rozmieszany budyń I gotować ok 1 minutę. Gotowy budyń umieścić w misce. Za pomocą robota kuchennego wmieszać śmietanę. Żelatynę namoczyć, odcisnąć i zmieszać z 3-4 łyżkami budyniu, a następnie z resztą. Odczekać 5 minut i nałożyć krem na ciasto, odstawić na 3 godz. W chłodne miejsce. Białą i czarną czekoladę posiekać, roztopić je osobno, do każdej dodając po 20 g tłuszczu kokosowego. Roztopić w gorącej kąpieli, lekko ostudzić przez ok. 10 minut. Białą czekoladę nałożyć na krem, na nią nałożyć kleksy ciemnej czekolady i lekko rozsmarować.

Dowiedz się więcej na temat: Fale Dunaju

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje