Fale Dunaju
Kulinarny klasyk.
Składniki:
- Puszka brzoskwiń
- 400 g masła
- 350 g cukru
- 6 jaj
- 350 g mąki
- Opakowanie proszku do pieczenia
- 3 łyżki +800 ml mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 400 g śmietany kremówki
- 3 płaty żelatyny
- 250 g białej czekolady
- 125 g gorzkiej czekolady
- 40 g tłuszczu kokosowego
Przygotowanie:
Brzoskwinie osączyć. Masło utrzeć z 250 g cukru na kremową masę. Kolejno dodawać jajka na przemian z 5-6 łyżkami mąki. Pozostałą mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i również dodać do ciasta. Do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (32x39cm) nałożyć połowę ciasta, wyrównać.
Do pozostałego ciasta dodać 2-3 łyżki mleka i kakao, wymieszać i ostrożnie nałożyć na jasne ciasto. Na cieście w równych odstępach umieścić brzoskwinie. Piec w 175 st. Przez ok. 25 minut. Wyjąć i odstawić, aby ostygło.
Budyń i 100 g cukru wymieszać z 150 ml mleka. 650 ml mleka zagotować, wlać rozmieszany budyń I gotować ok 1 minutę. Gotowy budyń umieścić w misce. Za pomocą robota kuchennego wmieszać śmietanę. Żelatynę namoczyć, odcisnąć i zmieszać z 3-4 łyżkami budyniu, a następnie z resztą. Odczekać 5 minut i nałożyć krem na ciasto, odstawić na 3 godz. W chłodne miejsce. Białą i czarną czekoladę posiekać, roztopić je osobno, do każdej dodając po 20 g tłuszczu kokosowego. Roztopić w gorącej kąpieli, lekko ostudzić przez ok. 10 minut. Białą czekoladę nałożyć na krem, na nią nałożyć kleksy ciemnej czekolady i lekko rozsmarować.