Fale Dunaju z kremem
Na deser jest najlepszym wyborem!

Składniki
- 250 g cukru pudru, 350 g margaryny (lub masła), 450 g mąki tortowej, 1 proszek do pieczenia, 5 jajek, 120 ml mleka, 2 łyżki kakao, 100 g gotowej polewy czekoladowej, 500 g brzoskwini z syropu,
- 50 g uprażonych płatków migdałowych,
- tłuszcz oraz mąka krupczatka do formy.
- Krem:
- 2 torebki budyniu waniliowego,
- 500 ml mleka,
- 250 g masła,
- 5 łyżek cukru pudru.
Margarynę (masło) wcześniej wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej, by zmiękła. Potem utrzeć z cukrem na pianę. Ucierając, dodawać mąkę (z wmieszanym w nią proszkiem do pieczenia) i jajka. Wlać mleko, wymieszać. Powinno powstać rzadsze ciasto. Podzielić je na dwie części. Do jednej dosypać proszek kakaowy, wymieszać.
Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać mąką krupczatką. Na dnie rozsmarować jasne ciasto i za pomocą szpatułki utworzyć na nim fale. Wlać ciemne ciasto, plastikową łopatką wygładzić powierzchnię. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C.
Z proszku budyniowego i mleka ugotować gęsty krem. Masło utrzeć z cukrem. Porcjami dodawać do przestygniętego budyniu i ucierać na jednolity krem. Na wystudzonym korpusie poukładać odcedzone z syropu brzoskwinie, przykryć kremem. Wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ozdobić esami-floresami z polewy czekoladowej i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.