Fantazja limonkowo-malinowa
Aura nie zachęca do dłuższych spacerów, więc wolny czas możemy poświęcić na zrobienie pysznego deseru. Ze względu na porę roku świeże maliny zastąpimy mrożonymi.
Z 2 limonek zetrzeć skórkę, z 3 wycisnąć sok. Masło utrzeć z 25 dag cukru, szczyptą soli i skórką z limonki. Kolejno wbijać jajka. Ucierając, porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać 10 łyżek soku z limonki. Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy (32x39 cm). Piec 25-30 minut w 175°C. Żelatynę wymieszać z odrobiną wody. Odłożyć nieco malin do dekoracji, a resztę rozgnieść widelcem i wymieszać z 12 dag cukru, jogurtem i 4 łyżkami soku z limonki. Śmietanę ubić na sztywno. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Masę jogurtową połączyć z bitą śmietaną i żelatyną. Tężejący krem rozsmarować na cieście i schładzać 2 godziny. Ciasto udekorować malinami i paseczkami skórki limonki.