Fasola pinto: Przyspiesza odchudzanie i reguluje poziom cukru we krwi

Fasola należy do najzdrowszych produktów spożywczych, gdyż dostarcza organizmowi wiele wartości odżywczych. Na świecie występuje ponad 400 gatunków fasoli, które różnią się nieco składem i właściwościami, jednak wszystkie zawierają sporo witamin i minerałów. Jedną z jej najbardziej charakterystycznych odmian jest fasola pinto. Nazwano ją tak ze względu na to, że jej beżowe ziarenka nakrapiane są bordowymi plamkami, przez co wyglądają jak dzieła sztuki. Po hiszpańsku słowo „pinto” oznacza „malowany”. Fasola ta po ugotowaniu zmienia kolor na jednolicie różowy, jest lekko słodkawa i ma delikatną, kremową konsystencję. Ma też sporo właściwości, m.in. reguluje pracę jelit i podkręca metabolizm. Łagodzi dzięki temu dolegliwości trawienne i pomaga w odchudzaniu. Jest również polecana cukrzykom, gdyż obniża poziom cukru we krwi. Zbija także cholesterol, więc zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Jakie właściwości ma jeszcze fasola pinto? Dlaczego warto ją jeść?

Właściwości fasoli pinto
Właściwości fasoli pinto©123RF/PICSEL

Kilka słów o fasoli pinto

Fasola pinto z cętkami
©123RF/PICSEL

Fasola pinto, tak jak fasolka szparagowa czy fasola czarna, to odmiana fasoli zwyczajnej należącej do rodziny bobowatych. Gatunek pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładnie z Peru. Rozprzestrzenił się na terenie całego kontynentu oraz w Ameryce Środkowej. W XV wieku został sprowadzony do Europy przez hiszpańskich i portugalskich konkwistadorów, którzy rozpowszechnili go również w Afryce i Azji. Jednak odmiana pinto cieszy się największą popularnością w Ameryce, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i Meksyku. W języku hiszpańskim określana jest mianem „frijol pinto”, co oznacza malowaną czy też nakrapianą fasolę. W Ameryce Południowej znana jest jako „frutilla poroto”, czyli dosłownie fasola truskawkowa. Wszystko za sprawą wyglądu fasoli pinto, która posiada beżowe ziarenka nakrapiane bordowymi cętkami, przez co przypominają malarskie dzieła sztuki. Po ugotowaniu fasola pinto staje się jednolicie różowa, w smaku jest nieco słodkawa, a jej konsystencja delikatna i kremowa.

Wartości odżywcze fasoli pinto

Fasola pinto zyskała bardzo dużą popularność w krajach Ameryki Południowej, gdyż jest dobrym i tanim źródłem białka (21,4 g na 100g). Dlatego też może być jednym z kluczowych składników diety wegańskiej i wegetariańskiej. Ponadto fasola pinto obfituje w błonnik pokarmowy, za to odznacza się niską zawartością tłuszczów (znajdują się w niej także nienasycone kwasy tłuszczowe). W fasoli pinto obecne są także cenne witaminy z grupy B, zwłaszcza B4, B6 i B9 (kwas foliowy). W tej odmianie fasoli znajdziemy także duże ilości witaminy C oraz nieco witaminy K i E, a oprócz tego minerały: magnez, potas, wapń, sód, żelazo, fosfor, cynk, miedź, mangan i selen.

Właściwości fasoli pinto

Właściwości fasoli pinto
©123RF/PICSEL

Skład fasoli pinto sprawia, że jest ona niezwykle zdrowym i wartościowym posiłkiem. Zawiera duże ilości białka, które jest niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Bierze udział w większości procesów zachodzących w naszym ciele i stanowi budulec wszystkich narządów. Wchodzi w skład krwi, limfy, enzymów, hormonów i przeciwciał. Jest nośnikiem niektórych witamin i minerałów, odpowiada za odbudowę tkanek i skurcz mięśni oraz zapewnia odpowiedni rozwój i wzrost człowieka. Fasola pinto może być więc dobrym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian.

Wszystkie warzywa strączkowe, w tym fasola pinto, to skarbnica błonnika pokarmowego. Włókno ma bardzo korzystny wpływ na układ pokarmowy, ponieważ przechodzi przez niego niczym miotełka i usuwa po drodze zbędne produkty przemiany materii. Poprawia przy tym perystaltykę jelit i reguluje rytm wypróżnień. Doskonale więc podkręca metabolizm, a dodatkowo daje uczucie sytości na dłużej, dlatego spożywanie fasoli pinto może ułatwić i przyspieszyć odchudzanie. łagodzi także dolegliwości trawienne, m.in. zaparcia czy wzdęcia. Błonnik ma również inne cenne właściwości, zmniejsza bowiem wchłanianie cholesterolu i chroni organizm przed miażdżycą i innymi chorobami układu krążenia. Obniża także poziom glukozy we krwi, co sprawia, że fasola pinto jest świetnym produktem dla osób z cukrzycą, hipoglikemią czy insulinoopornością.

Co jeszcze nam daje fasola pinto?

Chili con carne
©123RF/PICSEL

Oprócz tego w odmianie pinto znajduje się dużo potasu, który jest ważnym elektrolitem regulującym gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową. Odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi i pH komórki, a także za przekazywanie impulsów elektrycznych między komórkami. Wpływa również korzystnie na układ nerwowy, poprawia koncentrację i funkcje poznawcze oraz kontroluje pracę mięśni. Obecne w fasoli pinto witaminy z grupy B również zbawiennie oddziałują na pracę mózgu, poprawiają samopoczucie, łagodzą napięcie nerwowe i zapewniają lepszą sprawność intelektualną.

Fasola pinto w kuchni

Istnieje wiele sposobów podania fasoli pinto, ale w kuchni meksykańskiej najczęściej jest ona składnikiem takich popularnych dań jak burrito czy chili con carne. Można ją również dodawać do zup, gulaszu, duszonych dań i sosów lub też przygotować z niej pyszną pastę czy kotleciki. Świetnie współgra z ryżem oraz potrawami z dodatkiem kukurydzy, wieprzowiny i wołowiny. Ze względu na jej charakterystyczny wygląd warto łączyć ją z daniami, gdzie może stanowić dekoracje, np. z sałatkami i zupami. Fasolę pinto należy moczyć w wodzie przez 50 minut, a następnie gotować 60-90 minut, aż zmięknie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas