Reklama

Reklama

Faszerowane pomidory

By obiad był zawsze różnorodny

Składniki

  • 8 pomidorów
  • 1/4 szklanki oleju
  • cebula, drobno posiekana
  • 250 g mielonego mięsa drobiowego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2/3 szklanki ryżu
  • 1/4 szklanki pasty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.  

2. W dużej misce wymieszaj mięso, kolendrę, dymki i połowę soli.  Uformuj z mięsa kulki wielkości  orzecha włoskiego. 

3. Wymieszaj sezam, skórkę z cytryny, biały pieprz i resztę soli. Otocz  w tej posypce kulki mięsne i ułóż je  na blasze. Posmaruj olejem. Piecz 25-30 minut (kulki mają się zezłocić). 

4. Na sos podgrzej oliwę w rondelku i podsmaż na niej cebulę (5 minut). Dodaj pozostałe składniki i gotuj, aż sos zgęstnieje (10 minut). Podawaj kulki z sosem, na gorąco lub na zimno. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje