Faszerowany boczek
Przygotuj to danie na grilla.
Składniki:
- 1 kg cienkiego surowego boczku
- 100 g borowików, posiekanych
- 6 dymek, posiekanych
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżki białego wina
- świeża bułka, drobno pokrojona
- 2 łyżki listków świeżego tymianku
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć grzyby, cebulki i czosnek. Smaż 2-3 minuty. Zdejmij z ognia. Dodaj wino, pokrojoną bułkę i tymianek. Przypraw i wymieszaj.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Rozłóż boczek skórą do dołu. Ponacinaj mięso, tak aby nie przeciąć skóry. Rozłóż farsz na mięsie, wciskając go w nacięcia. Zwiń boczek i zwiąż sznurkiem.
3. Piecz mięso ok. 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika przykryj na 5 minut. Zdejmij sznurek. Podawaj z pieczonymi pomidorkami cherry.