Faszerowany boczek

Przygotuj to danie na grilla.

Możesz przyogotwać kilka rodzajów nadzienia, którym nafaszerujesz boczek
Możesz przyogotwać kilka rodzajów nadzienia, którym nafaszerujesz boczek123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg cienkiego surowego boczku
  • 100 g borowików, posiekanych
  • 6 dymek, posiekanych
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżki białego wina
  • świeża bułka, drobno pokrojona
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć grzyby, cebulki i czosnek. Smaż 2-3 minuty. Zdejmij z ognia. Dodaj wino, pokrojoną bułkę i tymianek. Przypraw i wymieszaj.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Rozłóż boczek skórą do dołu. Ponacinaj mięso, tak aby nie przeciąć skóry. Rozłóż farsz na mięsie, wciskając go w nacięcia. Zwiń boczek i zwiąż sznurkiem.

3. Piecz mięso ok. 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika przykryj na 5 minut. Zdejmij sznurek. Podawaj z pieczonymi pomidorkami cherry.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas