Fenomen wody z ogórkiem

Osiem szklanek wody dziennie - według dietetyków to właśnie tyle powinniśmy wypijać. Niektórym przychodzi to z trudem, a szkoda, bo własnie teraz potrzebujemy oczyszczania organizmu i wzmocnienia odporności, a odpowiednie nawodnienie nam to zapewni. Jak polubić picie wody?

Woda z ogórkiem musi chwilę odstać, by nabrać więcej smaku
Woda z ogórkiem musi chwilę odstać, by nabrać więcej smaku123RF/PICSEL

Picie samej czystej wody wielu z nas wydaje się mało atrakcyjne, podczas upałów często jednak zmusza nas do tego pragnienie albo zdrowy rozsądek, a jak pomóc sobie teraz, na przednówku i w przymusowym zamknięciu?

Z pomocą przychodzi nam napój domowej roboty zwany SPA water, czyli po prostu woda smakowa, z dodatkami. Możliwości przygotowania tego napitku jest wiele, warto łączyć składniki i aromaty, czasem nawet nietypowo.

Najpopularniejszym wariantem jest woda mineralna z plasterkiem cytryny czy pomarańczy, ale mało kto wie, że równie dobrze, a nawet lepiej smakuje woda przyprawiona plastrami świeżego ogórka. Podobno zwyczaj pijania wody z ogórkiem (i z dodatkiem... jagody) rozpropagowali szefowie kuchni paryskiego hotelu Ritz. Smak luksusu dostępny jest jednak każdemu.

Polecane wersje napoju na lato (obok wersji ogórkowej) to połączenie jabłek z arbuzem, malin z cytryną oraz mięty i cytrusów.

Dodatki można dowolnie mieszać i tworzyć coraz to nowe kombinacje owoców, warzyw oraz ziół. Jest to zdrowsze i bardziej naturalne rozwiązanie od dostępnych w sklepach wód smakowych.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas