Filet w pomarańczach
Pyszny, szlachetny drób idealny na wyjątkowe okazje
Sposób przygotowania
1. Pomarańcze sparz, wytrzyj, z jednej wyciśnij sok, drugą obierz i pokrój w plasterki. Filety z kaczki umyj, osusz. Skórę na filetach możesz naciąć ostrym nożem w grubą kratkę, ale tak by nie uszkodzić mięsa. Sól wymieszaj z rozmarynem i mielonym pieprzem. Mieszanką natrzyj mięso. Odstaw je na ok. 30 minut.
2. Na patelni rozgrzej smalec, włóż filety (skórą do dołu). Smaż ok. 5 minut, aż skórka stanie się rumiana. Potem przewróć mięso i smaż jeszcze 2-3 minuty. Filety przełóż do żaroodpornego naczynia. Wlej wino oraz sok z pomarańczy. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 15-20 minut, często polewając sosem z dna naczynia. W połowie pieczenia dodaj plasterki pomarańczy i zielony pieprz.