Filet z indyka - Robert Sowa
...podany z purée ziemniaczano-pietruszkowym i sosem jarzębinowym - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.
Sos: 200 g konfitury jarzębinowej; 50 ml czerwonego wina; 50 ml winiaku; kilka goździków.
Sposób przygotowania
Fileta z indyka umyć, osuszyć, pokroić jak na kotlety, a następnie przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do drobiu Prymat. Mięso oprószyć mąką, zamoczyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć w płatkach migdałowych i usmażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowane ziemniaki zmiksować z 2 łyżkami masła, śmietaną i natką pietruszki.
Na patelnię wlać czerwone wino i winiak, dodać goździki i gotować przez chwilę, aż odparuje. Pod koniec dodać konfiturę jarzębinową i zagotować. Pokrojone gruszki usmażyć na maśle. Marchewkę i seler przesmażyć, wymieszać z kiełkami.
Filet z indyka ułożyć na purée ziemniaczano-pietruszkowym, skropić sosem jarzębinowym, udekorować gruszkami oraz marchewką i selerem z kiełkami słonecznika.
Robert Sowa jest mistrzem kuchni warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!