Filet z kurczaka w sosie estragonowo-śmietanowym z karmelizowanymi marchewkami
Proste i wykwintne.
- 250 g młodej marchewki
- 2 filety z kurczaka (po ok. 175 g)
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 50 g cukru
- 75 ml octu
- 1 mała cebula
- 100 g śmietany kremówki
- 275 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka bazy do sosów (lub zasmażki)
- pęczek estragonu Przygotowanie:
Marchewki dobrze wymyć i obrać zostawiając przy tym kawałek naci. Mięso wymyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, smażyć mięso ok. 15 minut obracając. Doprawić solą i pieprzem.
2 łyżki oleju rozgrzać na patelni i smażyć marchewki ok 2 minuty, posypać cukrem, skarmelizować. Wlać 75 ml wody i ocet, zagotować i gotować na średnim ogniu 6-8 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso zdjąć z patelni i wsypać na nią cebulę, zalać śmietaną i bulionem, gotować 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zaciągnąć bazą do sosów i zasmażką, zagotować. Dodać posiekany estragon. Mięso podawać z sosem i marchewkami.
Czas przygotowania 35 minut
Jedna porcja zawiera 3100 kJ/740 kcal