Filety z okonia z cykorią i sosem winogronowym

Filety z okonia
Filety z okoniaWydawnictwo Muza
  • 1 okoń o wadze 1 kg
  • 500 g białych winogron
  • 10 ml octu balsamicznego
  • 10 ml octu winnego z cherry (z Jerez)
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 cykorie
  • 80 g masła
  • ½ cytryny
  • Sól
  • Pieprz kubeba
  • Wyfiletować okonia, usunąć ości i skórę, podzielić na 4 równe porcje.
  • Wycisnąć sok z ½ cytryny.
  • Zmiksować połowę winogron, odlać sok i dodać do niego sok z cytryny.
  • Pozostałe winogrona obrać i usunąć pestki.
  • Pokroić liście cykorii wzdłuż na równe kawałki.
  • Sposób przygotowania:
  • Ułożyć cykorię na dnie garnka, a na niej kawałki ryby.
  • Polać sokiem winogronowo-cytrynowym.
  • Obłożyć masłem i skropić 100 ml oliwy z oliwek.
  • Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, w zależności od grubości porcji. Po ugotowaniu wyjąć kawałki ryby z garnka, popieprzyć i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Pozostały w garnku sos zagotować i odparować,aby zgęstniał.
  • Zdjąć z ognia, dołożyć winogrona i delikatnie zamieszać, aby oblały się sosem.
  • Sprawdzić, czy sos jest dobrze doprawiony.
  • Ułożyć kawałki okonia na cykorii na talerzu, otoczyć wiankiem winogron i oblać naokoło sosem. Podawać na ciepło.
Wydawnictwo Muza
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?