Filety z okonia z cykorią i sosem winogronowym
Przepis pochodzi z książki Michela Morana "Moje smaki".
Składniki dla 4 osób:
- 1 okoń o wadze 1 kg
- 500 g białych winogron
- 10 ml octu balsamicznego
- 10 ml octu winnego z cherry (z Jerez)
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 cykorie
- 80 g masła
- ½ cytryny
- Sól
- Pieprz kubeba
Przygotowanie składników:
- Wyfiletować okonia, usunąć ości i skórę, podzielić na 4 równe porcje.
- Wycisnąć sok z ½ cytryny.
- Zmiksować połowę winogron, odlać sok i dodać do niego sok z cytryny.
- Pozostałe winogrona obrać i usunąć pestki.
- Pokroić liście cykorii wzdłuż na równe kawałki.
- Sposób przygotowania:
- Ułożyć cykorię na dnie garnka, a na niej kawałki ryby.
- Polać sokiem winogronowo-cytrynowym.
- Obłożyć masłem i skropić 100 ml oliwy z oliwek.
- Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, w zależności od grubości porcji. Po ugotowaniu wyjąć kawałki ryby z garnka, popieprzyć i odstawić w ciepłe miejsce.
- Pozostały w garnku sos zagotować i odparować,aby zgęstniał.
- Zdjąć z ognia, dołożyć winogrona i delikatnie zamieszać, aby oblały się sosem.
- Sprawdzić, czy sos jest dobrze doprawiony.
- Ułożyć kawałki okonia na cykorii na talerzu, otoczyć wiankiem winogron i oblać naokoło sosem. Podawać na ciepło.
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/przepisy/news-michel-moran-zdradza-swoje-najlepsze-przepisy,nId,1048475?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox