Flaczki
Danie, które sprawdzi się na większej imprezie.
Składniki:
●2 kg flaków wołowych mrożonych
●ok. 1,5 kg pręgi wołowej
●włoszczyzna bez kapusty
●dodatkowo po 1 marchewce, pietruszce i kawałek selera
●2 cebule
●3 łyżki masła
●sól, pieprz, papryka, majeranek, liście laurowe, pieprz w ziarnach oraz ziele angielskie
Przygotowanie:
1. Flaki dwa razy obgotuj, odlewając wodę, trzeci raz gotuj, aż będą miękkie (przez ok. godz.), odcedź i odstaw. Wołowinę zalej 3 l zimnej wody, zagotuj i odszumuj. Włoszczyznę obierz, warzywa, liście, ziele i pieprz dodaj do mięsa, gotuj na małym ogniu ok. 2 godz. Przecedź, wywar zachowaj. Zalej nim flaki (ok. 2 i 1/2 l), gotuj 20 min.
2. Resztę warzyw obierz, korzeniowe zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w piórka. Podsmaż na maśle, dodaj do flaków, dopraw.